Hae sivustolta

Mitä etsit?

Näkymätön voima kävi koulukiertueella

Sähkölä

Uutiset

Sähkön lähettiläinä toimivat kampanjakasvot Laura ja Henkka kiersivät yläkouluja, ja olivat tien päällä kaikkiaan neljä viikkoa.

Näkymätön voima-kampanja on kiertänyt syksyn aikana yläkouluja eri puolilla Suomea. Kiertueen aikana vierailtiin lähes kolmellakymmenellä koululla ja kohdattiin 2700 yläkoulun oppilasta, opinto-ohjaajia ja muita opettajia.

Kampanja on nyt pyörinyt kolme vuotta, ja näkynyt pääasiassa yläasteikäisten nuorten seuraamilla sosiaalisen median tileillä, Sen päätavoite on lisätä sähkö- ja energia alan opiskelijoiden määrää (ja sitä kautta osaajien määrä alalla). Kohderyhmä on todennäköisesti yksi vaikeimmista. Taitavasti kanavan trendejä seuraava TikTok-sisältö on herättänyt hyvin nuorten mielenkiintoa. Sitä täydentää hyvin henkilökohtainen kontakti, jonka kouluvierailut ovat tarjonneet.

Kaikki valmiina opolle

Kouluvierailua on eri yhteyksissä markkinoitu yläkoulujen opinto-ohjaajille avaimet käteen – oppituntina, jolla kerrotaan sähköalasta nuoria puhuttelevalla tavalla. Kampanjakasvot pyrkivät avaamaan nuorten silmiä sähköalan laajoihin mahdollisuuksiiin ja herättelevät erilaisin aktivoivin tehtävin löytämään myös itsestään näkymätöntä voimaa. Kampanja viestii, että alalla tarvitaan monipuolisesti erilaisia ihmisiä ja työssä voi hyvin pärjätä monenlaisella osaamisella.

Jäätävän hyvää palautetta

Kouluvierailujen yhteydessä kerättiin myös palautetta, sekä opoilta että oppilailta. Opojen palaute oli häikäisevän hienoa: heistä kaikki (100%) olivat sitä mieltä, että oppitunneilla pystyttiin puhuttelemaan nuoria hyvin tai melko hyvin. Itse kohdeyleisö oli luonnollisesti kriittisempi ja antoi yleisarvosanaksi ”vain” yhdeksän.

Kasvokkaiset kohtaamiset nuorten kanssa ovat osoittautuneet paitsi tärkeiksi, myös vaikuttaviksi. Kevään aikana oppitunnilla mukana olleista oppilaista 1271 nuorta (47%) kertoi ajatuksiensa muuttuneen siitä, kuka voi tehdä töitä alalla. 1179 puolestaan (44 %) sanoi, että oppitunti innosti itseä sähkö- ja energia-alalle.

Vierailut jatkuvat keväällä

Myös Henkka ja Laura ovat olleet liekeissä koulukiertueen aikana. Nuorten kohtaaminen on merkityksellistä työtä, ja kamppiskasvot ovat kertoneet, kuinka hienoa on nähdä kuinka nuoren silmiin syttyy kipinä. Etenkin tytöt ovat ottaneet rohkeasti kontaktia, ja kertoneet kiinnostuneensa sähkö- ja energia-alasta.

Peruskouluja on Suomessa reilut 2000, joista myös yläkoulun käsittäviä yhtenäiskouluja viitisensataa. Kouluvierailuille riittää siis vielä kierrettävää.