Yhteiskunnan sähköistyessä sähköverkkojen luotettavuusvaatimukset ovat kasvaneet. Rakentamisessa on siirrytty yhä enemmän säävarmoihin ratkaisuihin. Tällä on pystytty vaikuttamaan myönteisesti verkkojen suurhäiriöriskiin ja sähkönkäyttäjien kokemien sähkökatkojen määriin ja kestoihin.
Vaikka verkkoja rakennetaan yhä enemmän maan alle, merkittävä osa Suomen sähkönjakeluverkosta on edelleen altis sääilmiöiden aiheuttamille häiriölle. Ilmajohtoverkot tulevat säilymään kustannustehokkaana ratkaisuna etenkin haja-asutusalueilla. Sähkönjakelun luotettavuuden varmistaminen kiristyneessä investointiympäristössä vaatii tarkasti kohdennettuja pitkäjänteisiä toimintavarmuusinvestointeja. Ymmärrys tulevaisuuden verkkoympäristössä tapahtuvista muutoksista on oleellista.
Ilmastonmuutos vaikuttaa sähkönjakelun luotettavuuteen moninaisesti. Roudan väheneminen leutojen talvien yleistymisen myötä kasvattaa puiden kaatumisriskiä sähköjohtojen päälle. Maaperän tukeva routa on perinteisesti ehkäissyt ilmajohtoja ympäröivän puuston aiheuttamilta vaurioilta. Tämä roudan tuoman turvan heikkeneminen yhdessä puustoon kertyvän lumikuorman kasvun kanssa luo otolliset olosuhteet tykkylumen ja myrskytuulien aiheuttamille laajoille häiriötilanteille sähkönjakeluverkoissa. Alueilla, joissa muutokset ovat suuria, verkon vikaantumisriski voi kasvaa merkittävästikin. Lumikuormien kasvusta johtuvien vikojen määrän arvioidaan kasvavan huomattavasti Suomen pohjois- ja itäosissa, mutta vähenevän etelämpänä leutojen, vähälumisten talvien yleistyessä.
Sähkönjakeluverkon myrskyvarmuusinvestointien eteneminen hillitsee kuitenkin viankorjauskustannuksien kasvua. Mikäli verkostoinvestoinnit voidaan kohdistaa luotettavuuden näkökulmasta entistä paremmin, kokonaisvaikutus sähkönjakeluverkon kunnossapitokustannuksiin arvioidaan jäävän maltilliseksi.
LUT-yliopiston hankkeessa selvitettiin roudan- ja lumikuormien vaikutusta sähköverkon vikaantumisriskiin ja kunnossapitokustannuksiin erilaisilla alueilla. Toimialan kokemuksia on kerätty hankkeen yhteydessä järjestetyssä työpajassa.
Hankkeen loppuseminaari (online) järjestetään keskiviikkona 27.11.2024 klo 12-15. <
Tervetuloa mukaan kuulemaan hankkeen tuloksista tarkemmin! Ilmoittautumislinkki: https://link.webropolsurveys.com/S/81EE605872980676