Hae sivustolta

Mitä etsit?

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeet

TKI-hankkeiden osalta keskiössä on energiajärjestelmä ja sen käyttö, kokonaisuudessaan ja laajasti ymmärrettynä. Painopiste TKI-hankkeissa on soveltamisessa ja innovatiivisuudessa, ja radikaalisti uusien avauksien osalta aikajänne soveltamiseen voi olla hyvinkin pitkä. TKI-hankkeiden rahoitus ei pelkisty tekniikan tutkimukseen, vaan siinä huomioidaan teknologinen ja sosioekonominen ulottuvuus energiamurroksen ja sähkön käytön haasteisiin. 

TKI-hankkeiden kori on suurin

Merkittävin osa STEKin rahoituksesta kohdentuu tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeille. Rahoitusta voidaan myöntää maksimissaan 300.000€ asti hankkeelle tai yhteistyölle, jonka kesto on maksimissaan kolme vuotta. Rahoitus voi olla valmistelurahoitusta tai osa suurempaa kokonaisuutta.

Rahoitettavien TKI-hankkeiden kuvaus

Rahoituksen kohteena voi olla energiajärjestelmä (mukaanlukien sen käyttö) kokonaisuudessaan ja laajasti ymmärrettynä. Rahoituksessa painopiste on soveltamisessa ja innovatiivisuudessa, joskin uusien, tutkimuksellisten ja radikaalien avausten osalta aikajänne soveltamiseen voi olla pitkä.

Vaikka aihepiirin oletetaan liittyvän keskeisesti sähkö- ja energiatekniikkaan, rahoitusta ei rajata koskemaan vain tekniikan tutkimusta. Tutkimuksen liittyminen energiamurroksen ja sähkön käytön haasteisiin, olivatpa ne teknologisia tai sosio-ekonomisia, on oleellisempaa kuin oppiainerajaukset.  

TKI-rahoituksen kriteerit

Arvostamme vaikuttavuutta, joka tki-hankkeiden yhteydessä voi näkyä esimerkiksi tutkimusryhmän tai -yhteisön osaamisen kumuloitumisessa, tieteellisten tulosten ja innovatiivisuuden parantumisessa tai kasvussa, rahoituksen kasvussa, osaajien ja avainresurssien houkuttelussa, akateemisten arviointien positiivisena kehityksenä, tulosten kaupallistamisen ja kaupallistajien onnistumisina tai muuna yhteiskunnallisena vaikuttavuutena. Yhteistyö eri muodoissaan yritysten, kotimaisten ja kansainvälisten akateemisten kumppaneiden ja verkostojen kanssa nähdään plussana.

Priorisoimme TKI-hankkeita, joissa 

  1. mahdollistetaan tai parannetaan alan toimintaedellytyksiä tutkimuksen ja kehittämisen keinoin 
  1. luodaan yleisiä toimintamalleja tai teknologisia ratkaisuja, jotka ovat yleisesti hyödynnettävissä, esimerkiksi luomalla uutta tietoa standardoinnin tueksi, oppijoiden käyttöön, päätöksenteon tueksi tai yritysten innovaatioiden vauhdittamiseksi
  1. tehdään tiivistä yhteistyötä tutkimus- ja innovaatiotoimijoiden ja yritysten kanssa liiketoimintamahdollisuuksien ja innovaatioiden edellytysten luomiseksi 
  1. rahoituksen rooli tutkimusryhmälle sen elinkaaren näkökulmasta (tuetaanko käynnistymistä, kasvua, uudistumista) on selkeä  
  1. esitetty suunnitelma on toteuttamiskelpoinen ja realistinen sekä ottaa kantaa tulosten hyödyntämiseen myös viestinnän osalta
  1. oman tai täydentävän rahoituksen osoittaminen hankkeelle nähdään keskeisenä positiivisesti vaikuttavana tekijänä, muttei sulje pois mahdollisuutta rahoittaa hanketta. STEKin rahoituksen käyttö täydentämään muualta tulevaa (esim. Business Finland, rakennerahastot) rahoitusta nähdään positiivisena tekijänä.