Valaise fiksusti

Valaistus tuo kotiin turvallisuuden lisäksi tunnelmaa ja viihtyisyyttä. Hyvä valaistus syntyy monista osatekijöistä. Alla vinkkejä siihen, kuinka luot kotiisi miellyttävän ja tarpeitasi vastaavan valaistuksen.

Toimiva valaistus koostuu eri elementeistä. Kohde- ja sisustusvalaisimet täydentävät yleisvaloa ja luovat tilaan tunnelmaa ja valaistukseen vaihtelevuutta.

Ledit ovat monipuolistaneet kodin valaistustapoja ja tuoneet sisustukseen uutta ilmettä – kodin valaistus on tänään paljon muuta kuin keskellä huonetta roikkuva valaisin ja pöydällä oleva lukuvalo.

Jos mahdollista, käytä valaistuksen suunnitteluun ammattilaisen apua. Valaistus on hyvä suunnitella ajoissa ja siten, että eri tilojen käyttötarpeet ovat tiedossa. Ledivalaisimia voidaan esimerkiksi upottaa rakennusvaiheessa kattoon ja muihin rakenteisiin.

Seinä-, katto- ja lattiapinnat sekä kodin sisustusmateriaalit vaikuttavat tarvittavan valon määrään. Vaaleat pinnat heijastavat valoa ja tummat syövät sitä. Jotta tummaan tilaan saadaan valoisa ilme, tarvitaan valopisteitä ja valotehoa enemmän kuin vaaleapintaiseen tilaan.

Valaistus voi olla suoraa tai epäsuoraa. Epäsuorassa valaistuksessa valonlähde ei ole näkyvillä ja valo heijastuu tilaan vaaleiden seinä- ja kattopintojen kautta.

Himmennyksen avulla valaistus muuntuu erilaisiin tarpeisiin ja tunnelmiin.

Mieti, haluatko kotiin lämpimän vai viileämmän sävyistä valoa. Hehku- ja halogeenilamppujen aikana kodeissa totuttiin lämminsävyiseen 2 700 – 3 000 kelvinin valoon. Ledit ovat tuoneet valon värisävyyn useita vaihtoehtoja ja niiden myötä kodeissa käytetään paljon myös valkoisempaa valoa.

Hyvä valaistus ei häikäise. Valaisimen häikäisemättömyyteen vaikuttaa sen rakenne, sijainti ja suuntaus. Vältä valonlähteen suoraa näkymistä katselijan silmään.

Luku- ja työvalaisimen suunnattavuus auttaa muuttamaan valon tulokulmaa ja välttämään häikäisyä.

Epäsuoralla valaistuksella valoa saadaan tasaisesti koko tilaan. Se ei myöskään häikäise, kun valonlähde on poissa näkyvistä.

Huomioi, etteivät kaksikerroksisen avoimen tilan alakerran valot häikäise yläkertaan ja päinvastoin.

Pihavalaisimet tulee asentaa ja suunnata niin, etteivät ne häikäise naapuria tai ohikulkijoita.

Kodissa valoa tarvitaan sekä tarkkuutta vaativiin töihin että tunnelman luomiseen. Eri tilat ja toiminnot vaativat erilaisia valaisimia ja valaistustapoja.

Tärkeää on saada valoa sinne, missä sitä tarvitaan – keittiön työtasoille, pöydille, portaille, lastenhuoneen lattialle, makuuhuoneen yöpöydän lähettyville, kirjahyllyille ja muille pinnoille ja kohteille.

Himmennys tuo valaistukseen pelivaraa ja auttaa muuntamaan sitä erilaisiin tarpeisiin ja tunnelmiin. Liiketunnistin on helppo tapa ohjata valaistusta siten, että se toimii vain tarpeen mukaan. Pihavalaistuksen hämärä- ja kello-ohjaukset varmistavat, että valot syttyvät ja sammuvat automaattisesti. Älykkäässä valaistuksen ohjauksessa valopisteitä voidaan jakaa ryhmiin ja valaistukseen voidaan etukäteen ohjelmoida haluttuja käyttötilanteita.