– En ole huolissani suomalaisesta teknologiaosaamisesta. Se on erittäin korkealla tasolla ja osin jopa vuosia edellä muita. Tästä tulee jatkossakin pitää huolta, sanoo teknologiayhtiö Haltianin Yhdysvaltain maajohtaja Tomi Teikko.
– Sen rinnalla tulee kuitenkin vahvistaa sitä osaamista, jolla uusia teknologiaratkaisuja kaupallistetaan. Vain siten pystymme luomaan jalansijaa kansainvälisillä markkinoilla.
Teikko on uranuurtaja digipalvelujen kehittäjänä, kokenut johtaja sekä alan mielipidevaikuttaja. Hän kehitti Tiedossa luomansa älytoimistoratkaisun Emphatic Building -liiketoiminnaksi, jonka yhtiö myi Haltianille neljä vuotta sitten. Sen kansainvälistäminen vei hänet Piilaaksoon, josta edessä on siirtyminen itärannikolle uuden asiakaspotentiaalin tavoittamiseksi.
Haltian tarjoaa ratkaisuja, joilla saadaan merkittäviä säästöjä kiinteistön lämmityksessä, jäähdytyksessä ja sähkönkulutuksessa. Ne keräävät tietoa rakennuksesta sekä sen käyttäjistä sijainteineen reaaliaikaisesti ja säätävät talotekniikan toimintaa tarpeen mukaisesti. Energiaa kuluu jopa 40 % vähemmän kuin taloautomaation niin sanotuilla tehdasasetuksilla. (katso *Case-esimerkki).
Ratkaisu on osoittautunut toimivaksi myös Yhdysvalloissa niin lukuisissa pilottikohteissa kuin muillakin asiakkailla. Säästöt isossa toimistorakennuksessa, varastossa tai sairaalassa voivat nousta satoihin tuhansiin dollareihin vuodessa. Miksi sitten kaikki eivät hanki näitä ratkaisuja?
Tiedettävä kenen etu energiatehokkuus lopulta on
Tomi Teikko näkee kansainvälistymisessä useita haasteita, joiden voittamisessa juuri kaupallisella osaamisella on ratkaiseva merkitys. Hän näkee sen laajasti alkaen asiakkaiden tunnistamisesta ja prosessien tuntemisesta aina regulaation vaikutuksiin asti.
Suomi on maana tuntematon, mutta on sentään noussut Yhdysvalloissa esiin Nokian ja Naton ansiosta. Tämä antaa hänen mukaansa keskustelun alkuun 20 sekuntia aikaa vakuuttaa kuulija. Tämän jälkeen onkin osoitettava, että ymmärtää käytössä olevien kiinteistöjen omistajan ja vuokralaisten roolit sekä käyttäjien ja viranomaisten vaatimukset.
Teikko tietää, että Yhdysvalloissa vastuut ja intressit poikkeavat ratkaisevasti osavaltiosta ja jopa alueesta toiseen. Kiinteistöalalla käytetään paljon konsultteja ja kumppaneita, joiden kanssa kannattaa verkostoitua. Hyvät yhteistyökumppanit voivat vauhdittaa liiketoimintaa samoin kuin alueellinen regulaatio.
Esimerkiksi New Yorkin osavaltiossa nykyisten rakennusten on parannettava energialuokkaansa vuoteen 2030 mennessä. Se on jo johtanut asiantuntijoiden palkkaamiseen, jotta talotekniikkaratkaisut ehditään päivittää ja rakennusautomaation säätöihin tuoda tarvittavaa älykkyyttä. Määräajan umpeuduttua kiinteistön omistajalle saatetaan langettaa mittavat sakot maksettavaksi, kunnes tavoitteeseen on päästy. Saman tyyppinen määräys on Los Angelesissa.
– Nämä ovat meille suuria liiketoimintamahdollisuuksia, hän sanoo. Tämänkaltaisten asioiden selville ottaminen on yksi osa tarkoittamaani kaupallista osaamista, joilla suomalaisia teknologiaratkaisuja saadaan käyttöön maailmalla.
Energiatehokkuuden business-mallista tutkimuskohde
STEK edistää energiatehokkuutta ja älykästä sähkön käyttöä rahoittamalla projekteja sekä korkeakoulujen tutkimusta ja opetuksen kehittämistä. Tomi Teikko tekee selkeän käytännön ehdotuksen, johon tarttuminen tukisi suomalaisten teknologiaratkaisujen maailmanvalloitusta.
Hän toteaa, että käytössä olevien kiinteistöjen energiaoptimointi uudella tekniikalla on osoittautunut toimivaksi. Sillä saadaan aikaan säästöjä ja parempia sisäolosuhteita. Jotta ratkaisut saadaan laajempaan käyttöön, tarvitaan lisää kaupallista ymmärrystä.
Se tarkoittaa tietoa esimerkiksi siitä, mihin kiinteistöala on menossa, kun vanhat rakennukset ovat jäämässä tyhjiksi ja energiatehokkuutta vaativa sääntely lisääntyy.
– Kannustan tutkimaan esimerkiksi sitä, mitkä ovat eri toimijoiden roolit edut ja erot silloin, kun omistussuhteet ja operaattorin roolit ovat kiinteistökohtaisia. Joissakin rakennuksissa on yksi iso vuokralainen ja toisessa 250 pientä. Maksavatko vuokralaiset sähkö- ja lämpölaskut? Entä kiinteistönomistaja regulaattorin mahdollisesti määräämät sakot? Kenen intressi missäkin asetelmassa on investoida energiatehokkuutta parantavaan teknologiaan?
– Kun saadaan selkeyttä asetelmaan, saamme ihmiset ymmärtämään, mitä kannattaa tehdä. Tämän tutkimustiedon avulla kasvattaisimme oikeiden tahojen motivaatiota investoida uuden teknologian käyttöönottoon. Samalla edistäisimme STEKin tavoittelemaa energiatehokkuutta ja kestävään kehitykseen perustuvaa hyvinvointia, Teikko sanoo.