Hae sivustolta

Mitä etsit?

Myllypuron älykampuksella luodaan uuden ajan osaajia

Tätä rahoitamme

Ihmisiä tutkimassa rakennuksen pienoismallia.

STEK jakaa rahoittamansa hankkeet kolmeen koriin, jotka ovat alan koulutuksen ja opetuksen kehittäminen, TKI-hankkeet sekä muut hankkeet. Metropolian laajassa yhteistyössä rahoitusta on kohdistettu erityisesti ensimmäiseen koriin vahvistamaan talotekniikan ja rakennusautomaation opetusta ja osaamista. Hyvä esimerkki yhteistyöstä on Metropolia Älykampus.

Vuonna 2020 käynnistettiin STEKin ja Metropolian viisivuotinen yhteistyöhanke Kiinteistötiedon ja IoT-ratkaisujen hallinta, hyödyntäminen ja siirtovaikutukset. Siinä kehitetään ja ylläpidetään täyden mittakaavan kiinteistöön sijoittuvaa sekä talo- ja sähkötekniikan että rakennusautomaation oppimisympäristöä, Myllypuro Älykampusta.

Dataa olosuhdehallinnan ja energiaratkaisujen käyttöön  

Hankkeessa tutkittiin ja kehitettiin kaupunkien tulevaisuuden energiaratkaisuja, mm. smart grid -kysyntäjoustoa kiinteistötasolla sekä palveluita ja tekoälyratkaisuja olosuhteiden hallintaan. Projektissa rakennettiin moderni tutkimus- ja oppimisympäristö, joka soveltuu sekä huonetilojen että muun rakennetun ympäristön tutkimukseen ja opetukseen.

Hankkeen tulokset antavat valmiuksia kehittää Metropolian etäopetusta jatkossa mm. aikuis- ja täydennyskoulutuksen tarpeisiin. Jo hankkeen aikana on kyetty siirtämään sen keskeiset tulokset ja toimintatavat käytäntöön. Niitä on viety osaksi kiinteistö- ja rakennusalan sekä sähkö- ja automaatiotekniikan opintoja ja tuotettu niihin uusia opetussisältöjä.

Kysyimme Metropolian teknologiapäällikkö Harri Hahkalalta, mitä monivuotinen hanke on tarjonnut koulutuksen ja opetuksen kehittämiseen käytännön tasolla. Hän kertoi, että opiskelijat ja opiskelijaryhmät ovat saaneet ainutlaatuiset mahdollisuudet projekteihin, aineiston keruuseen ja harjoitustöihin.

– Kyse ei ole vain kattavasta kiinteistöä koskevasta datasta, vaan myös mihin kaikkeen sitä voidaan käyttää. Toiminta yltää aina Helsingin kaupungin ja yritysten kanssa tehtävään innovaatio- ja kehitystyöhön asti.

Uudet oppimismenetelmät ja -ympäristöt ahkerassa käytössä

Esimerkkinä Hahkala mainitsee kampuksen kiinteistöä koskeva sijaintitäsmällisen sääennusteen, jota tekoäly on opetettu tuottamaan yleisten sääasemien tietojen pohjalta. Näin kiinteistöä voidaan ohjata ennakoivasti, mikä säästää energiaa sekä parantaa olosuhteita ja rakennuksen käyttäjien hyvinvointia.

– Opiskelijat pääsevät hyödyntämään uusinta tietoa ja saavat parhaat valmiudet viedä osaamista yrityksiin valmistuttuaan. Virtuaalisuus ja erilaiset uudet oppimismenetelmät on otettu käyttöön, ja olemme onnistuneet rakentamaan erinomaiset tilat ja infrat tukemaan niitä, hän kertoo.

Esimerkkejä on kolmella tasolla: koko kiinteistön kattava virtuaalinen Living Lab Smart Campus, sisätiloihin rakennettu älykoti SmartLab ja sen virtuaalinen kaksonen sekä virtuaalinen talotekniikanlaboratorio.

Rakennussähkö ja -automaatiotekniikan virtuaalinen laboratorio (RAVi) -hankkeessa kampuksen talotekniikan kojeistoja 3D-mallinnettiin ja tuotettiin siitä virtuaalinen talotekniikanlaboratorio. Siellä oppilaat voivat harjoitella VR-lasit päässä esimerkiksi ilmanvaihtokoneen huoltoa.

– Ratkaisua käytetään jo aihetta opiskelevien opetuksessa Metropoliassa ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Hanke tehtiin STEKin erityisrahoituksella ja toteutettiin opiskelijatöinä, Harri Hahkala sanoo.

Metropolian yhteistyömalli perustuu vuoropuheluun yritysten ja muiden kumppaneiden kanssa, jotta opetusta kyetään suunnittelemaan mahdollisimman osuvasti työelämän tarpeisiin. Näin saadaan myös STEKin rahoitukselle maksimaalinen vaikuttavuus, mikä kantautuu valmistuneiden opiskelijoiden mukana työelämään sekä osaamisena että valmiutena työskennellä uusimillakin menetelmillä ja työkaluilla.