Vuoden 2023 Luminord-valaisinsuunnittelukilpailun tehtävänä oli suunnitella ladattava ja helposti liikuteltava valaisin. Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron LUMINORD 23 -palkinnon saajaksi valittiin Ivo Mukkulaisen työ ”Laava”. STEK-nimikkopalkinnon, myös arvoltaan 5 000 euroa, voitti Tiia Taimisen ehdotus ”Klip”. Kunniamaininnan saivat Simon Örnbergin ”Fellow” sekä Liinu Juujärven ja avustaja Aada Saaren ”Nuppu”. Palkinnot jaetaan Habitare-messuilla Helsingin Messukeskuksessa 13.9.2023.
Ladattavat ja johdottomat valaisimet siirtyvät joustavasti paikasta toiseen silloin, kun verkkovirtaa ei ole lähellä tai virtajohdot ovat tiellä. Muotoilultaan ja valaistusominaisuuksiltaan laadukas ladattava valaisin piristää, luo turvaa ja lisää viihtyisyyttä niin sisä- kuin ulkotiloissa. Siirrettävän valaisimen monikäyttöisyyttä lisäävät valaistusvoimakkuuden ja värilämpötilan säätömahdollisuudet. Myös valaisimen lataustapa vaikuttaa sen käytettävyyteen.
Ivo Mukkulaisen Laava-valaisin koostuu kahdesta erikokoisesta eläväpintaisesta lasisesta valaisinosasta ja latausasemasta. Valaisinosat voidaan pitää joko latausaseman päällä tai siirtää ilman asemaa haluttuun paikkaan. Latausasema voi ladata useaa valaisinta samanaikaisesti.
Tuomariston mielestä Laava-valaisin on muotoilultaan viimeistelty klassisen tyylikäs valaisin. Valaisimen ulkonäkö ja käyttötarkoitus on muunneltavissa. Valaisin toimii sekä sijoitettuna latausasemalle että liikuteltavana. Valaisin sopii sekä sisä- että ulkokäyttöön ja sillä on kaupallista potentiaalia. Integroitu latausasema tekee tuotteesta hienon kokonaisuuden ja lisää sen käytettävyyttä.
Muotoilija Ivo Mukkulainen on valmistunut vuonna 2018 ajoneuvomuotoilijaksi Lahden ammattikorkeakoulusta ja suorittanut vuonna 2021 muotoilun maisterin tutkinnon Milanossa. Mukkulainen tekee puolisonsa Tiia Taimisen kanssa sisustussuunnittelua ja tuotesuunnittelua nimellä Imagine Works.
Laava / Ivo Mukkulainen
STEK-palkinto modulaariselle valaisimelle
Tiia Taimisen Klip-valaisin koostuu kolmesta samankokoisesta irrallisesta valaisimesta, jotka voidaan kiinnittää ladattaviksi magneettiseen runkoon. Valaisinrunko ladataan usb-kaapelilla. Valaisimet voidaan asettaa yksin tai useamman valaisimen ryhmänä mihin kohtaan tahansa runkoa tai käyttää irrotettuna rungosta esimerkiksi pihaterassilla tai yksittäisenä valopisteenä pöydällä.
Tuomaristo kiittää Klip-valaisimen monikäyttöisyyttä. Sen modulaarisuus antaa jatkokehittelylle paljon mahdollisuuksia esimerkiksi valaisimen koon tai valomoduulien sijoittelun varioimisen suhteen. Integroitu latausasema lisää valaisimen käytettävyyttä. Valaisin on myös teknisesti valmistettavissa.
Sisustusarkkitehti Tiia Taiminen on valmistunut sisustusarkkitehdiksi Lahden ammattikorkeakoulusta vuonna 2020. Lisäksi hän on suorittanut sisustusartesaanin tutkinnon vuonna 2016. Taiminen tekee sisustussuunnittelua ja tuotesuunnittelua nimellä Imagine Works yhdessä puolisonsa Ivo Mukkulaisen kanssa.
Klip / Tiia Taiminen
Kaksi kunniamainintaa
Kunniamaininnalla palkittu Simon Örnbergin Fellow-valaisin on päivitys yli 70 vuotta vanhalle, perinteiselle heijastimelle. Lähtökohtaisesti koululaisille suunnattu valaisin tuo turvaa kodin ulkopuolelle valon ja heijastavan hihnan sekä varavirran ansiosta.
Fellow-kilpailutyö on tuomariston mielestä harkittu, hallittu ja eheä kokonaisuus. Liikuteltavan valaisimen konseptia on käsitelty tuoreella tavalla. Tuotteen toiminnallisuutta on mietitty, myös materiaalit ja komponentit on esitelty kattavalla tavalla.
Simon Örnberg on Helsingissä asuva ja työskentelevä muotoilija. Teollisen muotoilijan koulutuksen lisäksi hän opiskelee parhaillaan arkkitehdiksi Aalto-yliopistossa. Örnberg työskentelee monipuolisesti niin muotoilun, arkkitehtuurin kuin taiteen parissa. Erityisesti hän on kiinnostunut kaupunkiympäristöjen ja niihin liittyvien tuotteiden, tilojen ja kokemuksien kehittämisestä ja suunnittelusta.
Fellow / Simon Örnberg
Kunniamaininnalla palkittiin myös Liinu Juujärven ja avustaja Aada Saaren Nuppu-valaisin. Horisonttiin painuvasta auringosta innoituksen saanut Nuppu on suunniteltu sekä toiminnalliseksi käyttöesineeksi että kauniiksi sisustusesineeksi. Tekniikka valaisimen sisällä on hyvin yksinkertaista ja siten helposti korjattavissa. USB-portin kautta tapahtuvan latauksen lisäksi valaisimen akkua voidaan ladata kampea veivaamalla. Kampi pyörittää dynamoa, joka muuntaa mekaanisen energian sähköenergiaksi.
Tuomariston mielestä Nuppu on pirteästi muotoiltu ja monipuolinen valaisin. Kilpailutyö on esitystavaltaan hallittu ja integroitu veivilatausmahdollisuus puhelimen latausmahdollisuuksineen ilahdutti tuomaristoa. Valaisin on teollisesti valmistettavissa; valonlähteelle ja tekniikalle on varattu tarpeeksi tilaa.
Siskosten yhteistyönä suunnitellun Nuppu-valaisimen pääsuunnitteluvastuu oli sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun opiskelija Liinu Juujärvellä Lahden Muotoiluinstituutista. Teknisen puolen konsultoinnista vastasi elektroniikan ja sähkötekniikan DI-opiskelija Aada Saari Aalto yliopistosta.
Nuppu / Liinu Juujärvi ja Aada Saari
Valaisinsuunnittelu kiinnostaa – 29 kilpailuehdotusta
Luminord – Nordic Luminaire Design Competition -valaisinsuunnittelukilpailu järjestettiin nyt yhdennentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on löytää uusia, korkeatasoisia valaisinratkaisuja ja näin kehittää alan teollisuudelle uusia valaisininnovaatioita ja -tuotteita.
Tänä vuonna tuomaristo sai arvioitavakseen 29 ehdotusta. Ehdotusten kirjo oli laaja ja kilpailuun osallistuneet olivat käsitelleet liikuteltavan valaisimen mahdollisuuksia niin käyttötavoiltaan kuin ominaisuuksiltaan ilahduttavan monella tavalla.
Kilpailun järjestäjät ovat Sähkösuunnittelijat NSS ry, Suomen Valoteknillinen Seura ry, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry ja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry yhteistyössä Sisustusarkkitehdit SIO ry:n ja Teollisuustaiteen liitto Ornamo ry:n kanssa.
Palkintolautakuntaan kuuluivat tuomariston puheenjohtajana toiminut viestintäpäällikkö Kirsi Gimishanov, (Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry), toimitusjohtaja Iiro Karawatski, (Karawatski Oy / Sähkösuunnittelijat NSS ry), teollinen muotoilija Timo Niskanen (Himmee Oy / ORNAMO), muotoilija, sisustusarkkitehti SIO Timo Ripatti (Studio Ripatti / SIO), asiantuntija Olli Vitikka (Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry), toimitusjohtaja Peter Ruokonen (Cariitti Oy / Suomen Valoteknillinen Seura ry) ja International Category Manager Eero Asunmaa (Onninen Oy / Sähköteknisen Kaupan Liitto ry)
Tulokset julkistetaan Habitaren Arena-lavalla keskiviikkona 13.9.2023 klo 10.30-11.00. Palkitut työt ovat julkistamisen jälkeen esillä Habitaressa 13.–17.9.2023 Helsingin Messukeskuksessa osastolla 6h20.
Lisätietoja LUMINORD-kilpailusta:
Kilpailun yhteyshenkilö: Virpi Kumpulainen, NSS ry, +358 40 585 6127, virpi.kumpulainen@nssoy.fi, www.nssoy.fi/luminord
Tuomariston puheenjohtaja: Kirsi Gimishanov, p.040 480 8223, kirsi.gimishanov@stek.fi
LUMINORD-palkinto: LAAVA / Ivo Mukkulainen, p.040 529 1911, ivomukkulainen@gmail.com
STEK-palkinto: KLIP / Tiia Taiminen, p. 050 528 3126, tiia.taiminen@gmail.com
Kunniamaininnat:
FELLOW / Simon Örnberg p. 040 516 9922, simon.ornberg@gmail.com, www.simonornberg.com
NUPPU / Liinu Juujärvi p. 050 5903456, liinu.juujarvi@student.lab.fi, Aada Saari (avustaja), aada.saari@gmail.com
Lisätietoja Habitare-tapahtumasta:
Pia Sievinen, viestinnän asiantuntija, Helsingin Messukeskus, +358 40 559 9155, pia.sievinen@messukeskus.com
Suomen Messusäätiö edistää suomalaista elinkeinoelämää ja jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, avustuksia sekä tunnustus- ja kannustuspalkintoja. Näitä ovat LUMINORD-palkinnon lisäksi muun muassa Tasavallan Presidentin kansainvälistymispalkinto ja Habitare-suunnittelukilpailu.
Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka tuottaa, kerätä ja jakaa tietoa sähkön turvallisesta ja luotettavasta käytöstä, energiatehokkaista sähköistysratkaisuista sekä älykkäästä sähkön käytöstä. www.stek.fi