Hae sivustolta

Mitä etsit?

Energiamurroksen todellinen suuruus

Uutiset

Toimitusjohtaja Timo Kekkonen

Vihreä siirtymä, puhdas siirtymä, energiamurros ja vihreä murros. Tärkeällä asialla on monta nimeä. Vihertäviin nimiin liittyy tietty arvolataus, joka voi ärsyttää, mutta itseäni häiritsee kuitenkin sana SIIRTYMÄ.

Eihän tässä ole kyse mistään siirtymästä – oli se sitten jonkin värinen tai sitten vain puhdas – vaan valtavasta historiallisesta muutoksesta. Miten merkittävä muutos siirtyminen päästöttömään energiajärjestelmään sitten oikeastaan on?

    ”Tässä on kyse valtavasta historiallisesta muutoksesta.

Ymmärtääksemme asian merkittävyyden tarkastellaan ihmiskunnan kehittymistä alusta lähtien. Ihminen on aina polttanut luonnonvaroja. Tulen käyttö ja hallinta onkin se, mikä erottaa ihmisen muista eläimistä. Heidelbergin ihminen, Neandertalin ihminen ja Homo sapiens ottivat kehitysaskeleensa verrattuna muihin lajeihin, kun ne sytyttivät tulen. Tulella kypsennettiin ruokaa ja tuli lämmitti asumuksia. Elämänlaatu parani ja asuminen laajeni uusille alueille. Tulta hyödynnettiin työkalujen valmistuksessa – tuottavuus parani.

Tarkastellaan seuraavaksi rautakautta. Raudan valmistuksen mahdollisti korkea lämpötila, joka saatiin aikaan polttamalla puuta ja hiiltä. Taas jotain poltettiin – ja yhä enemmän. Siirrytään sitten teolliseen vallankumoukseen. Höyrykoneet mullistivat tuotannon ja mahdollistavat liikkumisen rautateillä ja merillä.

Myöhemmin fossiilisten polttoaineiden polttaminen mahdollisti monipuolisen liikkumisen maalla, merellä ja ilmassa. Luonnonvaroja poltettiin, tuottavuus parani, talouskasvu nopeutui ja globalisaatio eteni.

Ihmiskunta on siis aina polttanut luonnonvaroja parantaakseen elämisen laatua ja tavoitellessaan kasvua ja tuottavuutta. Valtaosa tarvittavasta energiasta on tuotettu polttamalla uusiutumattomia luonnonvaroja yhä enemmän ja kiihtyvällä tahdilla.

Olemme nyt ymmärtäneet, että näin ei voi jatkua. Ymmärrämme polttamisen ilmastovaikutukset ja luonnonvarojen rajallisuuden. Siirrymme pois luonnonvarojen polttamisesta energiajärjestelmään, joka perustuu päästöttömään energiaan ja sähköön.

Onko tässä kyse jonkin värisestä siirtymästä vai onko tämä ihan oikeasti iso juttu? Onko edes energiamurros riittävä termi kuvaamaan tätä mullistavaa ja välttämätöntä muutosta?

Timo Kekkonen

Kirjoittaja on Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n toimitusjohtaja