Hae sivustolta

Mitä etsit?

Uusi hanke käynnistyy: Älykkäät kiinteistöt älykkäissä yhteisöissä 2025–2028

Metropolia Ammattikorkeakoulu on käynnistänyt uuden monivuotisen yhteistyöhankkeen nimeltä Älykkäät kiinteistöt älykkäissä yhteisöissä, jonka tavoitteena on kehittää ja laajentaa älykkään sähkönkäytön ja talotekniikan osaamista kiinteistöistä korttelitasolle – yhdistäen tekoälyn, digitalisaation ja yhteisöllisen oppimisen mahdollisuudet.

Hanke jatkaa vuosina 2020–2024 toteutetun Kiinteistötiedon ja IoT-ratkaisujen hallinta -hankkeen tuloksia, ja se saa rahoituksensa STEK ry:ltä. Tavoitteena on kehittää Myllypuron Smart Campus entistä monipuolisemmaksi TKI- ja oppimisympäristöksi sekä kehittää uusia ratkaisuja rakennusten käyttöliittymiin, energiatehokkuuteen ja datan hyödyntämiseen yhdessä yritysten ja tutkimusverkostojen kanssa. Smart Building Gold -sertifioitua Myllypuron kampusta kehitetään geneeriseksi rakennusten dataan perustuvien älyratkaisujen TKI- ja oppimisalustaksi. Kampus on jo osoittanut mahdollisuutensa oppimisympäristönä, ja käynnissä olevissa hankkeissa ja tulevissa hankkeissa sen ratkaisuja sovelletaan asumis-, hotelli- ja sairaalaympäristöissä.

Tekoäly, digitaaliset kaksoset ja jatkuva oppiminen keskiössä

Hankkeen painopisteitä ovat tekoälypohjaisten ratkaisujen kehittäminen sähkö- ja talotekniikkaan, rakennusten digitaaliset kaksoset ja datan visualisointi, teknologian siirto käytäntöön koulutuksen ja oppimisratkaisujen kautta sekä yhteistyö yritysten, oppilaitosten ja kansainvälisten verkostojen kanssa.

Rakennettava ympäristö mahdollistaa eri tekijöiden, mm. rakennusautomaation ja erilaisten käyttötapojen energiatehokkuuden ja kulutusjouston tutkimisen ja mallintamisen, ja siten rakennuksia ja niiden sähköteknisiä järjestelmiä voidaan käyttää monipuolisesti, luotettavasti, aikariippumattomasti ja turvallisesti. Ympäristö on samalla myös pilottiympäristö laajemmalle sähkölaitteiden tutkimus- ja opetusalustojen digitalisoinnille, joka antaa mahdollisuuden optimoida asetuksia ja kerätä ja mallintaa tietoa reaaliaikaisesti, ja parantaa järjestelmien toimintatehokkuutta, tutkimuskäyttöä ja ennakoida käyttötilanteita yleisesti.

Metropolian älykampusta kehitetään edelleen kohti Smart Building Certificate -platinatasoa, ja sen ympärille rakennetaan laaja kumppanuusverkosto, joka tukee kestävää kiinteistökehitystä ja yhteisöllistä innovaatiotoimintaa.

Vaikuttavuutta koulutukseen ja tutkimukseen

Hankkeen tulokset näkyvät uusina oppimisratkaisuina kaikilla koulutusasteilla. Myllypuron kampus toimii elävänä kokeiluympäristönä, jossa opiskelijat, tutkijat ja yritykset pääsevät kehittämään ja testaamaan ratkaisuja aidoissa olosuhteissa. Tavoitteena on muun muassa lisätä alan vetovoimaa ja jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia. Korkeakouluopiskelijoille luodaan TKI-toimintaan kytkettyä ilmiölähtöistä oppimista uusissa koulutusohjelmissa ja opintojaksossa. Älykkään sähkönkäytön sisältöjä tarjotaan mm. täydennyskoulutuksena sekä opin.fi-palvelussa. Lisäksi tuotetaan perusopetukseen ja toiselle asteelle suunnattuja oppimis- ja elämysratkaisuja.

Lisätietoa hankkeesta:

Teknologiapäällikkö Harri Hahkala (Myllypuro Smart Campus ja sen hyödyntäminen)
Yliopettaja Matti Huotari (LVI-laboratorion toimistohuonelaboratorio sekä taajuusmarkkinalaboratorio)
Innovaatiojohtaja Anna-Stina Tähkävuori (Älykäs ja luova kaupunki -innovaatiokeskittymä)
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@metropolia.fi.