
STEKin hallitus päätti helmikuun kokouksessaan rahoitusta saavista hankkeista. Hakemuskierroksella menestyivät erityisesti koulutukseen liittyvät hankehakemukset.
Opiskelijoita kansainväliseen harjoitteluun alan huippuyritykseen
Oulun yliopisto tekee monipuolista työelämäyhteistyötä sidosryhmiensä kanssa vastatakseen muuttuviin tieto- ja työelämävaatimuksiin. Rakentamis- ja energiasektorilla yhteistyö kansainvälisten yritysten, erityisesti teollisuuden kanssa, mahdollistaa alan opiskelijoiden kouluttamisen laaja-alaisiksi kestävän kehityksen ammattilaisiksi. Oulun yliopisto haki STEKiltä rahoitusta lähettääkseen opiskelijoita kansainväliseen harjoitteluun, ja sai hakemukselleen myönnön.
Opiskelijoita on lähdössä kesällä 2025 Japaniin työharjoitteluun älykkäitä ja energiatehokkaita rakennuksia ja niiden tietojärjestelmiä kehittävään Shimizuun. Shimizu Corporation on alan huippuosaaja, joka hyödyntää dataa älykkäiden rakennusten kehittämisessä, ja entuudestaan tärkeä yhteistyökumppani Oulun yliopistolle. Opiskelijoiden työharjoittelun teemat onkin kartoitettu yhteistyössä Oulun yliopiston ja Shimizun kanssa.
Talotekniikan ajankohtaiset tarpeet kartoitukseen ja opinnoiksi
Tampereen yliopistossa ollaan käynnistämässä syksyllä 2025 uutta rakennustekniikan diplomi-insinöörin opinto-ohjelmaa, jossa pääpaino on talotekniikassa. Sillä paikataan talotekniikka-alan korkeakoulutason koulutuksen puuttumista.
Alkuvaiheessaan käynnistyvä DI-koulutus perustuu rakentamistalouden syventäviin opintoihin, mutta jatkossa on tavoitteena kehittää koulutusta paremmin talotekniikan tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen. ”Tulevaisuuden talotekniikan tarpeet ja mahdollisuudet” -projektissa tuotetaankin talotekniikan opintosuuntaa alan tarpeista lähtevää sisältöä. Projekti alkaa kartoituksella, ja se tehdään yhdessä alan toimijoiden kanssa. Uusi talotekniikan kurssi on tarkoitus saada kurssitarjontaan syksyllä 2027.
Innostusta ja oppia energiasta yläasteikäisille ja heidän opettajilleen
Energia ja sähkö ovat vaikeasti hahmotettavia ja abstrakteja asioita, joista kiinnostuminen ja joiden ymmärtäminen vaatii selkeää ja innostavaa esittämistä lapsille ja nuorille. Oulun kaupungin koordinoimassa ”Miltä kilowattitunti näyttää?” -projektissa havainnollistetaan ja visualisoidaan energiantuotantoa ja -kulutusta sekä niiden vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan. Projekti keskittyy myös kestävyyteen sekä tulevaisuuden työelämän näkymiin.