Vuotavatko IoT-laitteet tietoja?

Älylaitteiden tietoturvasta on viime aikoina kohistu siihen sävyyn, ettei moni halua kytkeä mitään laitetta internettiin, ellei ole pakko.

Tietokirjailija Petteri Järvisen haastattelussa käydään läpi älylaitteiden tietoturvaa.

Kuinka todennäköisenä näet sen, että jokin uusi nettiin kytkettävä laite muodostaisi itsessään tietoturvauhan esimerkiksi keräämällä ja välittämällä tietoja valmistajalleen?

– Etenkin tietoturvayhtiöt varoittelevat joskus siitä, että nettiin kytketyt laitteet välittävät tietoja käyttäjistään, mutta minusta se on melko epätodennäköistä. Mediakohu esimerkiksi Samsung-televisioiden kolmannelle osapuolelle välittämästä puheesta oli aika turha. Siinähän oli kyse ulkopuolisesta puheentunnistustoimittajasta, jolle data toimitettiin tulkittavaksi. Tästä kerrottiin myös käyttäjäsopimuksessa, jossa varoitettiin, että toisen lähellä istuvan henkilön puhe saattaa esimerkiksi kanavaa vaihdettaessa välittyä puheentunnistustoimittajalle, Järvinen sanoo..

– Kaiken kaikkiaan voi miettiä onko esimerkiksi kahvinkeittimen tai leivänpaahtimen keräämillä tiedoilla mitään kaupallista arvoa. Tuskin ketään kiinnostaa kuinka monta leipää kotona paahdetaan aamun aikana. Sitä paitsi jonkin nettiin kytketyn laitteen ip-osoitetta ei voi edes yhdistää kehenkään henkilöön, joten kerätyn tiedon arvo on olematon. Mitä kukaan tekee sillä tiedolla, että tuossa ip-osoitteessa on paahdettu kolme leipää.

– Vastaavasti olen miettinyt omaa jääkaappiani, ja mitä kukaan ulkopuolinen tekee tiedolla sen sisällöstä ­– edes silloin kun jääkaappikuvien kaappaaja tietää kenen kotoa kuvat on otettu.

Entä voiko tilanne muuttua tulevaisuudessa niin, että uhkataso kasvaa?

– No, onhan se fakta, ettemme tiedä mikä on mahdollista joskus viiden tai kymmenen vuoden päästä. Tämän päivän maailmassa minun on kuitenkin vaikea nähdä mitä todellista uhkaa jonkin kodinkoneen keräämistä ja valmistajalle välittämistä tiedoista voisi olla.

Lue koko haastattelu

LÄHDE: Gotech – kaikki kodintekniikasta