Veneilijän sähkölaskuri ja painettu Sähkö ja vene – opas veneen sähköistyksestä on uudistettu.  Laskuri on ilmainen verkossa käytettävä työväline, joka havainnollistaa eri akkutyyppien vaikutusta tarvittavaan akkukapasiteettiin. Vene- ja sähkö -opasta on täydennetty erityisesti eri akkutyyppien osalta.

Muita STEKin palveluja veneilijälle ovat kouluttajavälitys sekä Kysy sähköstä –palsta, jonne voi jättää kysymyksiä veneilyasiantuntijan ratkaistavaksi.

STEKin verkkopalvelussa toimiva laskuri veneen sähkönkulutuksesta auttaa veneilijää arvioimaan, millaisella akkukapasiteetilla vene tulisi varustaa annetulla määrällä sähkölaitteita. Uudistettu laskuri huomioi nyt entistä paremmin eri akkutyyppien vaikutuksen tarvittavaan akkukapasiteettiin, ja siinä on oma osionsa purje- ja moottoriveneelle. Laskuri toimii verkossa ja tabletilla, ja sen toteutuksessa on avustanut STEKin veneilyasiantuntija Juha Tähti.

Hyvin toimiva ja oikein mitoitettu veneen sähköjärjestelmä on turvallisen ja mukavan vesillä liikkumisen edellytys. Veneiden varustelutaso on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Laskuri havainnollistaakin sähköä kuluttavien laitteiden merkitystä ja niiden aiheuttamaa vaihtelua vuorokausittaiselle sähkön kulutukselle. Se auttaa hahmottamaan, miten erilaisilla akkutyypeillä on merkitystä veneessä tarvittavalle akkukapasiteetille.

– Laskuri vastaa hyvin nykyveneilijän tarpeisiin, toimitusjohtaja Timo Kekkonen sanoo.  – Ilman tällaista apuvälinettä on lähes mahdotonta arvioida, miten paljon sähköä kuluu esimerkiksi pimeänä ja viileänä syysviikonloppuna, kun kaikkia veneen valaisimia, lämmityslaitetta ja jääkaappia käytetään pitkään, hän sanoo.

Sähkö ja vene – Uudistettu painos 2019 on esillä Vene 2019 – messuilla. Opas on selkeä esitys tavalliselle veneilijälle, eikä vaadi erityistä sähköalan tuntemusta. Opas auttaa ymmärtämään oman veneen sähköasennusten logiikkaa ja neuvoo hyviä käytäntöjä. Oppaasta voi ladata pdf-version tai tilata sen painettuna STEKin verkkopalvelusta. Sähköasennusten teko veneessä on kuitenkin aina jätettävä sähköalan ammattilaiselle.

STEK välittää veneen sähköistyksen asiantuntijaa alan koulutustilaisuuksiin. STEKin asiantuntijaa ovat hyödyntäneet koulutustilaisuuksissaan muun muassa veneilyalan järjestöt ja veneilyseurat.

STEKin sähköistykseen liittyvissä ongelmissa neuvova Kysy sähköstä –palsta opastaa myös veneilijöitä. STEKin veneilyasiantuntija vastaa kysymyksiin useimmiten viikon-parin viiveellä.

Messuilla laskurin ja oppaaseen voi tutustua Norcap Oy:n osastolla 5h41.

Opas, laskuri ja muut veneilijälle suunnatut palvelut löytyvät STEKin verkkosivujen ”Veneilijälle” – osiosta.

 STEK Vene 2019 –messuilla

Juha Tähti: ”Miten varmistaa riittävä ja turvallinen sähkönkäyttö ja -saanti veneessä – uusia näkemyksiä?”

Paikka: Venemestarin telakka

Pe 8.2. klo 17.30
La 9.2. klo 14.30
Su 10.2. klo 14.30
Ke 13.2. klo 17.00
To 14.2. klo 17.30
Pe 15.2. klo 17.30
La 16.2. klo 14.30
Su 17.2. klo 15.30

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Timo Kekkonen, timo.kekkonen@stek.fi, gsm 050 500 3214