Suomalaiset ovat Euroopan neljänneksi ahkerimpia paristojen ja akkujen kierrättäjiä, kun keräysmäärää verrataan asukaslukuun. 

Eurooppalaisten paristojen ja akkujen keräysorganisaatioiden järjestö Eucobatin vuoden 2017 tilaston mukaan kärkipaikkaa paristojen kierrätyksessä pitävät tanskalaiset, ja heti perässä tulevat belgialaiset, hollantilaiset ja suomalaiset.

– Suomessa aktiiviisuuteen on varmasti vaikuttanut se, että 13 000 keräyspisteen verkostomme on asukaslukuun verrattuna Euroopan laajimpia, sanoo Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä.

Suomalaiset kiikuttivat keräyspisteille viime vuonna keskimäärin karkkipussillisen verran käytettyjä virtalähteitä, eli noin 270 grammaa.

Myös Euroopan aktiivisimpia käyttäjiä

Eucobatin tilaston perusteella suomalalaiset myös käyttävät paristoja ja akkuja keskivertoeurooppalaista enemmän.

– Syytä tähän voi vain arvailla. Voisiko tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että me suomalaiset viihdymme johtojen tavoittamattomissa mökillä ja luonnossa liikkumassa? Stenbäck pohtii.

Moni ahkerakin kierrättäjä unohtaa, että käytettyjen paristojen ja akkujen virtanavat tulee suojata esimerkiksi teipillä. Teippi on kierrätyksen pelastusrengas, joka estää mahdolliset oikosulut, jotka voivat aiheuttaa jopa tulipaloja.

– Erityistä huomiota tulee kiinnittää nappi- ja 9V-paristoihin. Nappiparistojen pinta on käytännössä pelkkää napaa ja neppariparistoissa navat sijaitsevat hyvin lähellä toisiaan, joten ne reagoivat erityisen herkästi, Stenbäck muistuttaa.

Tiedot perustuvat Eucobatin tilastoihin, jotka ovat  suuntaa-antavia. Järjestö kerää tilastot eri maissa toimivilta jäsenorganisaatioiltaan, ja siksi tilasto ei kata kaikkia Euroopan maita. Lisää Eucobatista:www.eucobat.eu/about-us

Lisätietoja:
Liisa-Marie Stenbäck, Recser Oy:n toimitusjohtaja, +358 10 249 1704, liisa-marie@recser.fi

Paristonkierrätysviikko
Tänään 9.9. alkaen vietetään eurooppalaista paristokierrätysviikkoa. Testaa tästä, miten hyvin tunnet paristojen kierrättämisen hyödyt ja turvallisuusseikat ja kuinka hyvin toteutat oppeja myös käytännössä.

Paristokierrätys:
Paristokierrätystä organisoi tuottajayhteisö Recser Oy, joka edustaa yli 700:a paristojen ja akkujen tuottajaa Suomessa. Paristo- ja akkutuottajien vuonna 2008 perustama Recser Oy on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia kannettavien paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa.