Jatkojohtojen käyttö

Jatkojohdot on tarkoitettu periaatteessa tilapäiskäyttöön, ja jos jonkun sähkölaitteen syöttöön joudutaan käyttämään pitkäaikaisesti jatkojohtoa, harkitse kiinteän pistorasian asennuttamista ko. laitteelle.

Joissain tapauksissa jatkojohtojen käyttö on kuitenkin välttämätöntä. Muista silloin seuraavat asiat:

 • Varmista, että käyttämäsi jatkojohto on ehjä: kaapelissa ei ole viiltoja tai halkeamia, ja pistotulppa ja pistorasia ovat ehjiä.
  Jos kaapelissa on kuparisäikeet näkyvissä, poista jatkojohto välittömästi käytöstä.
 • Käytä vain yhtä, sopivan mittaista, jatkojohtoa.
  Usea jatkojohto peräkkäin aiheuttaa ylimääräisiä liitoksia ja liian pitkä jatkojohto voi vahingoittua. Jos kuitenkin käytät useaa jatkojohtoa peräkkäin, suojaa liitos esim. erillisellä kotelolla.
 • Älä koskaan vie jatkojohdolla sähköä sisältä ulos tai huoneesta toiseen.
  Eri tiloissa voi olla erilaiset suojausmenetelmät ja oven tai ikkunan välissä johto voi vahingoittua.
 • Älä ylikuormita jatkojohtoja.
  Pistorasiat on suojattu sulakkeella tai katkaisijalla, mutta jos jatkojohto on lämpimässä tilassa, se voi vahingoittua. Kokemuksen mukaan normaalit pistorasiat ja pistotulpat eivät kestä pitkää aikaa suurta kuormitusta.
 • Jos käytät kelalla olevaa jatkojohtoa, pura johto kelalta ennen kuin kuormitat sitä isolla virralla.
 • Jos tilassa, jossa käytät jatkojohtoa, on pieniä lapsia, käytä suojalaitteilla varustetuttuja pistorasioita,  jotka estävät lasta työntämästä mitään pistorasiaan.

Ulkokäytössä jatkojohtojen käyttö on vieläkin vaativampaa ja silloin pitää muistaa myös nämä asiat:

 • Ulkona saa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja johtoja. Yleensä ne ovat kumieristeisiä ja useimmiten väriltään mustia.
 • Jatkojohdon pistorasiassa pitää olla läppäkannet ja pistotulppien pitää olla rakenteeltaan tiivis.

Ulkoasennuksen jatkojohdoissa käytettyjä kumikaapeleita on usean tyyppisiä. Alla (kuvassa) esimerkkejä.

Tyyppi H05RR-F on kevyt tyyppi, jonka vaippa on luonnonkumia. Sitä voi käyttää tilapäisesti ulkona, koska luonnonkumivaippa ei kestä käsittelyä kovalla pakkasella eikä jatkuvaa auringonvaloa.

Tyyppi H05RN-F on eteenipropeenikumivaippainen kaapeli, joka kestää pakkasta ja auringonvaloa, mutta ei sovellu raskaaseen käyttöön.

Tyyppi H07RN-F on vaativimpiin olosuhteisiin tarkoitettu kaapeli. Vain sitä voi käyttää rakennustyömailla, ja muissa vaativissa tiloissa. Kuvissa esiintyvä merkintä HAR on sertifiointimerkki, joka tarkoittaa, että kaapeli on Euroopassa sovellettavien standardien mukainen.