Ilmajohdot

Ilmajohdoissa turvallisuus perustuu siihen, että vaaralliset jännitteiset osat ovat niin korkealla, että niihin ei tahattomasti voi koskettaa. Paljaat johdot on eristetty niitä kannattavista pylväistä posliinisilla tai lasisilla eristimillä.

Pienjännitteellä ilmajohdot ovat yleensä kaapeleita, jotka eivät vaadi erityisiä eristimiä. Yleensä vaarallisimpia ovat paljaat avojohdot, mutta kaapeleitakaan ei kannata kosketella, koska kaapelin eristys voi olla viallinen.

Jos liikut ja toimit lähellä ilmajohtoja, muista nämä asiat.

  • Älä mene itse tai vie mitään työkalua, harrastusvälinettä tai muuta osaa kiinni ilmajohtoon tai sen lähelle. Myös eristävältä tuntuvat osat kuten ongenvavat tai leijan lennätysnarut voivat johtaa sähköä niin, että niistä saa kuolettavan sähköiskun. Isoilla jännitteillä ei tarvitse edes koskettaa johtoa, vaarallinen jännite voi hypätä kymmeniä senttejä.
  • Älä leiki kiipeämällä sähköpylväisiin, Kiipeäminen voi olla oikeasti vaarallista, ja sitä varten pylväissä on ”Varokaa hengenvaara”-kyltti. Erityisen vaarallista on sähköradalla olevan junavaunun katolle kiipeäminen. Junan katolta on helppoa ylettyä vaarallisiin sähköjohtoihin. Tämä on viime vuosina ollut eräs suurimpia syitä kuolemaan johtaviin sähkötapaturmiin.
  • Jos haluat kaataa puita läheltä ilmajohtoa, kysy asiasta ensin ohjeita johdon omistajalta eli verkkoyhtiöltä.
  • Jos vahingossa kaadat puun johtoon kiinni tai löydät ilmajohdossa kiinni olevan kaatuneen puun, ilmoita asiasta verkkoyhtiölle.
  • Jos haluat maalata tai tehdä muita töitä seinässä, johon tulee ilmajohto, varmista johdon olevan jännitteetön ennen työn aloittamista.
  • Jos huomaat, että paljas ilmajohto on pudonnut niin alas, että siihen voi helposti koskettaa, ilmoita asiasta jakeluverkkoyhtiöön tai hätäkeskukseen. Estä ulkopuolisia menemästä lähelle johtoja.
  • Jos käytät nosturia, betonipumppuautoa tai henkilönostinta tai muuta työkonetta lähellä ilmajohtoa, varmista ettei kone pääse kiinni johtoon. Jos kuitenkin käy niin hullusti, että kone ottaa kiinni johtoon, hyppää pois koneen kyydistä niin, että et kosketa samaan aikaan konetta ja maata. Maahan päästyäsi poistu paikalta hyppimällä tasajalkaa, normaali kävely voi aiheuttaa jalkojen välille vaarallisen jännitteen.

Ilmajohdot ovat hyvä, edullinen ja oikein käytettynä täysin turvallinen tapa siirtää sähköenergiaa. Ilmajohtojen lähelle ei kuitenkaan kannata turhaan mennä.