Valaisinliitinpistorasian asentaminen

Uusissa asennuksissa valaisinpistotulpalla varustetun valaisimen liittäminen on helppoa, koska katossa on valaisinta varten pistorasia (=valaisinpistorasia), ja mikäli valaisimen pistotulppa sopii rasiaan, on asia kunnossa.  Vanhemmassa asennuksessa ei ole valaisinpistorasiaa, vaan kattorasiassa on kansi, jossa olevasta reiästä tulee kaksi tai useampia johtimia, jotka on kytketty valaisinliittimen ”sokeripalaan”. Tällaisessa tapauksessa voidaan sokeripalaliittimen tilalle asentaa valaisinliitinpistorasia alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Ohje löytyy myös  Näin asennat valaisimen itse – videolta.

1. Katkaise sähkö luotettavasti työkohteesta.

2.  Poista vanha valaisinliitin kattorasian johtimista.

3.  Kytke valaisinliitinpistorasia alla olevien ohjeiden mukaisesti, riippuen siitä, kuinka monta ja minkävärisiä johtimia kattorasiastasi tulee.

0-luokan valaisinliitinpistorasian asennus

Kattorasiassa on kaksi johdinta. Vaalean sininen, harmaa tai valkoinen nollajohdin kytketään N:llä merkittyyn liittimeen ja toinen johdin eli vaihdejohdin (yleensä musta tai ruskea) kytketään viereiseen liittimeen.

Kruunukytkentäisen valaisinliitinpistorasian asennus

Kattorasiassa on kolme johdinta, mutta kelta-vihreä-raitainen suojajohdin puuttuu. Vaaleansininen, harmaa tai valkoinen johdin kytketään N:llä merkittyyn liittimeen ja kaksi muuta johtoa (yleensä mustat tai ruskeat) kytketään viereisiin liittimiin.

Suojamaadoitetun valaisinliitinpistorasian asennus

Kattorasiasta tulee kolme johdinta, joista yhden on oltava kelta-vihreäraitainen suojajohdin. Tämä suojajohdin kytketään maadoitusmerkillä varustettuun liittimeen. Vaaleansininen, harmaa tai valkoinen johdin kytketään N:llä merkittyyn liittimeen ja kolmas johto (vaihejohto, yleensä musta tai ruskea) kytketään viereiseen liittimeen.

VAROITUS!
Suojamaadoitettua valaisinliitinpistorasiaa ei saa kytkeä maadoittamattoman kruunuvalopisteen valaisinliittimen tilalle. Kytkennästä saattaa aiheutua hengenvaara, sillä suojamaadoitetun valaisimen kelta-vihreä johdin on kytketty valaisimen runkoon. Asennettava valaisinliitinpistorasia on aina valittava olemassa olevan kiinteän asennuksen perusteella.

Tavallinen sähkönkäyttäjä ei saa asentaa kiinteä asennuksen valaisinpistorasiaa katossa olevan rasiakannen tilalle, vaan siihen tarvitaan sähköalan ammattilainen.