Lampun vaihto

Yleisin sähkötyö on lampun vaihto. Normaali hehkulampun ns. Edison-kanta on lamppu poistettuna hyvinkin avoin ja lampun kannan pohjassa on jännite. Sen takia valaisimia ei saa jättää ilman lamppua lasten ulottuville.

Ennen kuin ryhdyt töihin, katkaise sähkö ja anna lampun ensin jäähtyä. Pistotulpalla varustetun valaisimen sähkö katkaistaan irrottamalla valaisimen pistotulppa pistorasiasta. Katto- ja seinävalaisimen sähkö voidaan katkaista luotettavasti asunnon pääkytkimellä tai poistamalla valaisinryhmän sulake tai avaamalla johdonsuojakatkaisija.

Uuden lampun teho saa olla enintään valaisimessa olevan tehomerkinnän (esim. 60 W) suuruinen. Huomaa, että jotkin valaisimet on tehty vain energiansäästölampuille tai LED-lampuille ja niiden sallittu sähköteho on pieni, esimerkiksi 11 W. Tällaiseen valaisimeen ei voi laittaa vanhaa hehkulamppua.

Loistelampun ja sytyttimen vaihto

Yleensä putkimainen loistelamppu irrotetaan valaisimesta kiertämällä lamppua neljänneskierroksen verran. Lamppu irrotetaan liu’uttamalla lampun päissä olevat nastat pois pitimistään. Lampun tilalle vaihdetaan saman tehoinen ja värisävyltään tarkoitukseen sopiva lamppu. Useissa loisteputkivalaisimissa on sytytin, joka on syytä vaihtaa lampunvaihdon yhteydessä (paitsi elektroniset tai käsin painonapilla viritettävät sytyttimet). Sytytintä käännetään vastapäivään niin, että sytyttimen nastat pääsevät ulos sytyttimen pitimen aukosta. Uusi sytytin asetetaan paikalleen. Sytyttimenä kannattaa käyttää ns. turvasytytintä, joka katkaisee virran syötön loisteputken vikaantuessa. Turvasytyttimessä on nappi, joka ponnahtaa ulos kun loistelamppu vioittuu ja samalla sytytin sammuttaa lampun eikä se ei jää välkkymään tai hehkumaan.

Yksikantaiset loistelamput vaihdetaan vetämällä lamppu pois ja työntämällä uusi vastaavan kokoinen lamppu takaisin paikalleen. Yksikantaisia loistelamppuja käyttävissä valaisimissa on yleensä elektroninen liitäntälaite, eikä sytytintä tarvitse vaihtaa.