Sallitut sähkötyöt: yleisohjeita

Joitakin sähkötöitä voi tehdä ilman muodollista ammattitaitoakin. Tämä kuitenkin edellyttää, että tekijä on perehtynyt tehtäviin töihin ja yleensäkin tottunut tekemään tarkkoja teknisiä tehtäviä.

Lisäksi pitää olla käytössä sopivat työvälineet ja sopivat työskentelyolosuhteet, esimerkiksi riittävä valaistus ja tarvittaessa sopiva työtaso.

Tee aina sähkölaitteisiin kohdistuvat työt jännitteettöminä. Ennen töiden alkua sähkö on katkaistava joko pääkytkimellä, poistamalla sulake/sulakkeet tai katkaisemalla sähköt johdonsuojakatkaisijalla ko. sähköpiiristä (kuvat) tai irrottamalla sähkölaitteen pistotulppa pistorasiasta. Varmista sitten työkohteen jännitteettömyys esimerkiksi jännitteenkoettimella, yleismittarilla tai kokeilemalla toimivaa sähkölaitetta pistorasiassa. Ennen kuin kokeilet jännitteettömyyttä jollain välineellä, tarkista että kyseinen väline tai laite varmasti toimii. Varmista myös, ettei kukaan pääse kytkemään sähköä työkohteeseen. Käytä tarvittaessa lukitusta tai varoituskylttiä.

Katkaise sähkö aina ennen sähkötöihin ryhtymistä pääkytkimestä, poistamalla sulakkeet tai katkaise sähköt johdonsuojakatkaisijalla. Varmista, että kukaan ei pääse vahingossa kytkemään virtaa silloin kun teet sähkötöitä.