Sähkön käyttö eri tiloissa

Sähkön käyttö oikein on turvallista, mutta sähkön väärään tai huolimattomaan käyttöön liittyy aina riskejä. Normaaleissa asunnoissa erityisiä riskipaikkoja ovat pesutilat, keittiöt ja ulkotilat.

Pesutiloissa sähkön käyttö on normaalitiloja vaarallisempaa, koska ihminen on märkä ja ilman jalkineita. Mahdollisella sähköiskulla onkin vakavat seuraukset. Asiaan on varauduttu sähköasennuksissa, ja lisäksi sähkölaitteiden käyttäjät ovat varsin valistuneita ja sen takia esimerkiksi kylpyammeeseen putoavien hiustenkuivaajien aiheuttamia onnettomuuksia sattuu käytännössä vain vähän.

Pesuhuoneet jaetaan alueisiin ja sähköasennusten vaatimukset riippuvat aluejaosta.

KUVA: Kylpy- ja suihkuhuonetilojen alueet

Tarkat vaatimukset eri alueiden sähköasennusten vaatimuksista löytyvät standardista SFS 6000-7-701. Perusperiaatteena on, että kylpyammeen reunojen sisäpuolella ja suihkun lähellä olevilla alueilla 0 ja 1 saa asentaa vain sellaisia laitteita, jotka ovat siellä välttämättömiä. Riittävän tiiviin valaisimen (kotelointiluokka IPX4) saa kuitenkin asentaa alueelle 1, jos se on sellaisessa paikassa, ettei sitä helposti vahingoiteta. Tarkempia tietoja pesuhuoneen kiinteistä sähköasennuksista saa sähkösuunnittelijoilta tai urakoitsijoilta.

Suomessa pesutilojen vaatimukset ovat vaihdelleet paljon aikojen kuluessa. Aikaisemmin käytettiin normaaleja pistorasioita, joissa oli varoituskyltti ”Älä käytä sähkölaitetta kylvyn ja suihkun aikana”. Nykyään kaikki asennukset on suojattu vikavirtasuojalla ja on hyvin suositeltavaa, että olemassa olevissa pesuhuoneissa ainakin pistorasiat suojataan.

Kosteissa tiloissa on laitteiden kunnossapito erityisen tärkeää. Korjauta rikkoutuneet laitekotelot ja valaisimien kuvut välittömästi.

Sähkölaitteiden käytössä kylpy- ja pesuhuoneissa on syytä ottaa huomioon muun muassa seuraavaa:

 • Käytä vain sellaisia laitteita, jotka on tarkoitettu käytettäväksi pesutiloissa. Kuivassa pesutilassa voit toki siivota normaalilla pölynimurilla.
 • Älä käytä mitään sähköverkkoon liitettävää laitetta ollessasi kylvyssä tai suihkussa. Ladattavia laitteita, jotka on tarkoitettu käytettäväksi suihkussa esim. sähköhammasharjoja ja eräitä parranajokoneita voidaan kuitenkin käyttää.
 • Älä jätä sähköverkkoon liitettyjä laitteita siten, että ne voivat pudota kylpyammeeseen tai suihkutilaan.
 • Älä käytä jatkojohtoja pesuhuoneessa. Älä missään tapauksessa tuo jatkojohdolla syöttöä pesuhuoneen ulkopuolelta.
 • Jos käytät pesukonetta. valvo sen käyntiä, äläkä lähde pois asunnosta pesukoneen käydessä.
 • Älä tee omia sähkövirityksiä. Halogeenivalaisimet, joissa on pieni jännite, ovat sähköiskun kannalta turvallisia. Pienen jännitteen takia niissä on kuitenkin suuri virta ja ne voivat aiheuttaa palovaaraa.

Suomessa monessa asunnossa on sauna. Suuri osa saunoista on varustettu sähkökiukailla. Ota silloin huomioon ainakin nämä asiat:

 • Tutustu sähkökiukaan asennus- ja käyttöohjeisiin. Asennusohjeissa on annettu mm. kiukaan minimietäisyydet palaviin materiaaleihin ja käyttöohje edellyttää muun muassa, että sauna pitää aina tarkistaa ennen kuin kiuas laitetaan päälle.
 • Älä kuivata vaatteita kiukaan päällä. Kiukaan päälle pudonneiden vaatteiden syttyminen on yllättävän yleinen tulipalon syttymissyy.
 • Älä käytä saunaa varastona. Jos sinulla kuitenkin on enemmän tarvetta varastolle kuin saunalle, kytke kiuas luotettavasti jännitteettömäksi pyytämällä sähköalan ammattihenkilö irrottamaan kiukaan syöttöjohdot.
 • Älä tee omia sähkövirityksiä saunaan. Varsinkin katossa kiukaan päällä on todella kuuma ja sinne ei saa asentaa minkäänlaisia sähkölaitteita. Valokuidun, jonka valolähde on saunan ulkopuolella saa kuitenkin tuoda myös kiukaan päälle.

Keittiössä on paljon erilaisia sähkölaitteita ja niiden väärästä käytöstä ja huonosta ylläpidosta aiheutuu erityisesti palovaaraa. Liedet ja uunit ovat suurin syy sähkölaitteiden aiheuttamiin tulipaloihin ja myös kylmälaitteet aiheuttavat huomattavan määrän paloja. Myös erilaisten käsikäyttöiset sähkölaitteet aiheuttavat omat vaaransa.

Keittiön sähkölaitteiden käytössä ota huomioon seuraavat asiat:

 • Käytä laitteita oikein ja pidä ne kunnossa. Pidä laitteet puhtaina ja siivoa säännöllisesti kylmälaitteiden ja liesien takaosat. Puhdista myös liesituulettimen suodattimet ja ilmanvaihtokanavat. Kerääntynyt pöly voi aiheuttaa paloriskin.
 • Käytä liettä oikein:
  • Valvo lieden ja uunin käyttöä. Yleinen tulipalon syy on liedelle kiehumaan unohtunut ruoka-astia.
  • Älä säilytä lieden päällä mitään palavaa materiaalia edes silloin, kun normaalisti et käytä liettä. Useita tulipaloja on syttynyt muun muassa silloin kun koira on päässyt kytkemään lieden sähkölevyn päälle ja levyllä on säilytetty palavia materiaaleja.
  • Hanki erityisesti ikäihmiselle ajastimella varustettu liesi tai erityinen liesiturvalaite, joka ehkäisee lieden unohtumisen päälle.
  • Jos keraamisen lieden lasipinta rikkoutuu, älä käytä liettä vaan korjauta se tai hanki uusi.
 • Kun hankit uusia keittiökoneita, mieti energiatehokkuuden lisäksi turvallisuutta. Uudet kahvinkeittimet katkaisevat sähkön itsestään määrätyn ajan kuluttua ja induktiotasolla varustettu liesi ei sytytä tasolla olevia materiaaleja.
 • Koska keittiössä tarvitaan paljon pistorasioita, hanki tarvittaessa lisää kiinteän asennuksen pistorasioita. Jatkojohdot on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön.
 • Hanki keittiöön palovaroitin ja sammutuspeite.

Ulkotiloissa sattui aikaisemmin paljon jopa kuolemaan johtaviakin sähkötapaturmia. Ne johtuivat pääasiassa siitä, että käytettiin rikkinäisiä sähkölaitteita ja joskus jopa omatekoisia sähkövirityksiä. Viime vuosina onneksi nämä onnettomuudet ovat vähentyneet muun muassa vikavirtasuojien lisääntyneen käytön takia.

Ulkotiloissa voivat lapset leikkiä ja he voivat tunkea metalliesineitä pistorasioihin tai rikkinäisiin sähkölaitteisiin. Sen takia huolehdi siitä, että laitteet ovat ehjiä, pistorasiat ovat lasten ulottumattomissa (vähintään 170 cm korkeudella maasta), tai sijoitettuna lukittavaan koteloon tai varustettu suojalaitteilla, jotka estävät vieraiden esineiden pääsyn pistorasiaan. Korjaa jatkojohdot pois lasten ulottuvilta.

Seuraavassa vinkkejä pihan turvalliseen sähkönkäyttöön:

 • Käytä vain ehjiä ja ulkokäyttöön tarkoitettuja laitteita ja jatkojohtoja. Käytä laitteita vain  käyttötarkoitukseen ja seuraa käyttöohjeita. Tarkasta laitteet ja jatkojohdot aina ennen käyttöä. Jos laitteet ovat vioittuneita, korjauta ne tai hanki uusi laite ja vie vanha sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen (SER).
 • Syötä sähkölaitteita vain asianmukaisesta ulkopistorasiasta. Älä missään tapauksessa tuo syöttöä sisätiloista, koska sisäpistorasioita ei ole suojattu samalla tavalla kuin ulkopistorasioita ja ovien tai ikkunoiden välissä kulkevat johdot voivat vaurioitua.
 • Jos käytät jatkuvasti jotain sähkölaitetta tietyssä paikassa, asennuta sinne sähköalan ammattihenkilöllä kiinteän asennuksen pistorasia tai sähkölaite kiinteästi. Jatkojohto on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön, eikä sitä saa jättää lojumaan pihalle.
 • Jos ulkopistorasiaa ei ole suojattu kiinteän asennuksen vikavirtasuojalla, käytä siirrettävää vikavirtasuojaa tai jatkojohtoa, jonka pistotulppaan on liitetty vikavirtasuoja.
 • Akkukäyttöiset sähkötyökalut ovat ulkokäytössä kaikkein kätevimpiä ja turvallisimpia. Käytä niitä aina, kun se on mahdollista. Jos kuitenkin käytät verkkokäyttöisiä työkaluja huolehdi siitä, että niiden liitäntäjohdot ja jatkojohdot eivät vahingoitu esimerkiksi leikkaavien terien takia.
 • Käytä sähkötyökaluja aina kengät jalassa. Paljaat jalat saavat aikaan hyvän kontaktin maahan ja mahdollinen sähköisku voi olla voimakas.
 • Liitä autolämmitysjohto vain sopivaan ulkopistorasiaan ja ota johto pois pistorasiasta silloin, kun se ei ole käytössä. Koska autolämmitysjohtoa käsitellään pakkasella, on erityisen tärkeää, että johto kestää taivutusta. Käytä mieluummin laitevalmistajan omaa liitäntäjohtoa. Jos johto on liian lyhyt, hanki pidempi johto, älä käytä jatkojohtoja.
 • Käytä jouluvaloina ja muina koristevaloina pienoisjännitteisiä laitteita, joita syöttävä muuntaja voidaan sijoittaa ulos, jotta johtoja ei tarvitse viedä ovien tai ikkunoiden kautta.
 • Älä käytä sähkölaitteita tiloissa, joissa voi olla esim. nestekaasusta tai bensiinihöyryistä johtuva räjähdysvaara. Vältä sähkölaitteiden käyttöä autotallin lattialla tai syvennyksissä.

Katso myös

IP-luokitus