Sähkölaitteiden hankinta

Sähköturvallisuus syntyy siitä, että laitetta käytetään oikein sen käyttöön soveltuvassa paikassa, asennus on tehty oikein, laite pidetään hyvässä kunnossa, sähkötyöt jätetään ammattilaisille ja ollaan erityisen varovaisia vaaran paikoissa.

Ostaja voi kuitenkin jo valinnoillaan ostotilanteessa vaikuttaa kodin sähköturvallisuuteen. Ostotilanteessa kannattaakin käyttää hyväksi myyjän asiantuntemusta. Suurin osa onnettomuuksista johtuukin tuotteiden vääristä käyttötavoista, ei niinkään vaarallisista tuotteista.

Turvallinen sähkölaite täyttää seuraavat vaatimukset:

1. Sähkölaitteessa on valmistajan, maahantuojan tai myyjän tiedot sekä CE-merkki

Vastuullisen tahon – valmistajan, maahantuojan tai myyjän – tieto on tärkeä. Laitteen omistajan voi tarvita tätä tietoa ongelmatilanteissa. CE-merkki on valmistajan tai maahantuojan vakuutus siitä, että tuote täyttää sille asetetut vaatimukset, mutta ei toisaalta takaa sitä, että laite olisi käynyt läpi viranomaishyväksynnän.

Myös hinnalla ja ostopaikalla on merkitystä. Tunnetun valmistajan kivijalkaliikkeestä ostettu laite on todennäköisesti luotettavampi kuin ulkomaisesta verkkokaupasta hankittu halpalaite (joita olisikin syytä välttää).  CE-merkin puuttuminen sähkölaitteesta voi merkitä esimerkiksi sitä, ettei valmistaja ole tarkoittanut tuotetta Euroopan markkinoille.

2. Sähkölaitteen mukana ovat suomen- tai ruotsinkieliset käyttö- ja asennusohjeet

Selkeä käyttöohje on turvallisen käytön perusta. Tarkista myös, että käyttöohje on ymmärrettävää kieltä eikä käännösohjelman tekemä.

Selvitä ennen ostoa, tarvitaanko laitteen asennukseen sähköalan ammattilainen vai voiko sähkölaitteen asentaa itse. Kannattaa selvittää myös, millaisia huoltotoimia laitteelle pitää tehdä, voiko laitteen korjata ja onko Suomessa takuukorjaajaa ja teknistä tukea vikatilanteiden sattuessa.

3. Sähkölaite soveltuu tarkoitettuun käyttöön

Tarkista, onko valmistaja tarkoittanut sähkölaitteen aikomaasi käyttötarkoitukseen. Lapsille ja heikkonäköisille ei kannata hankkia sähkölaitteita, esimerkiksi halogeenipöytävalaisimia, joissa on kuumia kosketeltavia osia. Varmista, että sähkölaitteeseen on saatavilla tarvitsemiasi lisäsuojia ja varusteita.

Varmista että sähkölaitteen arvokilvestä löytyy valmistajan, maahantuojan tai myyjän lisäksi mallimerkintä, mitoitusjännite (V) ja -taajuus (Hz), virran- (A) tai tehonkulutus (W tai kW), sekä ulkokäyttöön ja kosteisiin tiloihin tarkoitetun laitteen IP-kotelointiluokka? Virran-/tehonkulutus vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen.

4. Verkkokauppatoimittaja on luotettava

Älä osta nettikaupasta, ellet tiedä, kuka on myyjä, mitä laite toimituksineen maksaa ja mitkä ovat toimitusehdot (voiko laitteen esimerkiksi palauttaa veloituksetta). Mahdollisissa ongelmatilanteissa ei välttämättä sovelleta Suomen kuluttajansuojalakia. Ulkomailta hankittua sähkölaitetta voi yleensä käyttää Suomessa, kun laitteen mitoitusjännite on 230 V ja -taajuus 50 Hz. Pistotulppaan kytkettäviä matka-adaptereita ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, joten ulkomailta ostettuun ja Suomen sähköverkkoon soveltuvaan laitteeseen tulee aina vaihtaa tarkoitukseen sopiva pistotulppa.

Katso myös

Tieto lisää turvaa- kampanja antaa hyödyllisiä vinkkejä verkko-ostamiseen