18.10.2021

Litiumioniakut yleistyivät nopeasti 2010-luvulla kannettavassa kuluttajaelektroniikassa ja sähköisissä liikkumisvälineissä potkulaudoista sähköautoihin. Litiumioniakut ovat pitkälti korvanneet muut akkutyypit ja kertakäyttöiset paristot kuluttajaelektroniikassa.

Oikein käytettynä litiumioniakku on turvallinen tuote. Toisin kuin perinteiset vesipohjaiseen elektrolyyttiin perustuvat akut, litiumioniakku voi kuitenkin vikaantuessaan syttyä palamaan ärhäkästi. Vaikka tällaisen palon todennäköisyys on pieni, kannattaa riskiin varautua yksinkertaisilla toimenpiteillä, jotka eivät hankaloita tuotteen käyttöä.

Olennaisinta on huolehtia toimivista palovaroittimista ja ladata ja säilyttää akut paikassa, josta mahdollinen palo ei pääse leviämään.

Esimerkkejä vaaroista

Suomen pelastusviranomaisilla on kuukausittain kymmenkunta hälytystehtävää, jossa palon tai palonalun syyksi on kirjattu pienelektroniikan akku tai laturi. Alla esimerkkejä mediasta:

Mediassa litiumioniakkujen paloja joskus liioitellaan ”räjähdyksenä”, vaikka kyseessä on nopea palotapahtuma, ei oikea räjähdys kuten esimerkiksi dynamiitin tai höyrykattilan räjähtäessä.

Näin käytät litiumioniakkuja turvallisesti

Oikein käytettynä litiumioniakku on turvallinen tuote ja tulipalot ovat harvinaisia etenkin, kun huomioidaan litiumioniakkujen runsas määrä: tavallisessa suomalaiskodissa voi helposti olla toistakymmentä litiumioniakkua, niitä käytetään esimerkiksi:

  • puhelimissa
  • kannettavissa tietokoneissa
  • parranajokoneissa ja sähköhammasharjoissa
  • lasten leluissa
  • langattomissa kaiuttimissa ja kuulokkeissa
  • sähköpolkupyörissä, sähköautoissa, sähköpotkulaudoissa ja tasapainoskoottereissa
  • käsityökaluissa.

Litiumioniakkujen käytön riskejä voit pienentää seuraavilla tavoilla:

  • Noudata aina tuotteen valmistajan käyttöohjetta.
  • Älä tilaa litiumioniakkukäyttöisiä tuotteita EU-alueen ulkopuolelta – vahinkotapauksessa sinut katsotaan tuotteen maahantuojaksi ja vastuu vahingoista on sinulla. Suosi luotettavia tuotemerkkejä ja verkkokauppoja. Valmistuksen laadunhallinnalla on erittäin suuri vaikutus lopullisen tuotteen turvallisuuteen.
  • Akkujen lataamiseen liittyy kohonnut paloriski. Lataa akut aina valvotusti. Esimerkiksi nykyaikaiset älypuhelimet latautuvat nopeasti ja ne voi hyvin ladata esimerkiksi aamutoimien aikana – älä jätä puhelinta lataukseen yöksi.
  • Lataa akut paikassa, joka ei sijaitse poistumisreitillä ja jossa lähellä ei ole helposti syttyvää materiaalia. Esimerkiksi edellä uutisoitu tapaus, jossa sähköpotkulautaa ladattiin ”yllättävässä paikassa” eli kylpyhuoneessa, on paikkavalintana järkevä: kylpyhuoneessa ei tavallisesti ole syttyvää materiaalia eikä se sijaitse poistumisreitillä. Kylpyhuoneessa on myös ilmanvaihdon poistoventtiili, mikä pitää tilassa alipaineen, joka hillitsee palokaasujen leviämistä muualle asuntoon.
  • Tutustu vakuutusyhtiösi vakuutusehtoihin ja suojeluohjeisiin. Siellä voi olla vaatimuksia esimerkiksi sähköavusteisten polkupyörien akkujen lataamiselle.
  • Jos akku on pullistunut tai muuten silminnähden vaurioitunut, vaihda tai vaihdata se uuteen.
  • Älä heitä käytöstä poistettua akkua sekajätteeseen, vaan toimita se esimerkiksi kaupan keräyspisteeseen. Peitä akun navat teipillä. Jos akku on pullistunut tai vaurioitunut, älä heitä akkua keräyslaatikkoon vaan luovuta se henkilökunnalle. Väärin hävitetyt, esimerkiksi sekajätteen joukkoon heitetyt akut aiheuttavat säännöllisesti vaaratilanteita: akku voi sytyttää jäteauton kuorman tai elektroniikkaromulavan sisällön.
  • Jos akku kuumenee voimakkaasti ja/tai siitä purkautuu ulos savua:
    • Jos tuote on kädessäsi tai taskussasi, heitä se nopeasti ulos tai paikkaan, jossa ei ole helposti syttyvää materiaalia.
    • Jos tuote ei ole kädessäsi, sen siirtämistä turvallisempaan paikkaan voi yrittää, jos sen voi tehdä turvallisesti. Apuna voi käyttää patakinnasta tai sammutuspeitettä. Älä hengitä akusta vapautuvia kaasuja.
  • Huolehdi yleisestä paloturvallisuudesta: testaa palovaroittimet säännöllisesti. Jos sinulla on lapsia, ohjeista heitä toimimaan oikein tulipalotilanteessa. Lapsille turvallisinta on poistua tilasta ja soittaa hätänumeroon omalla puhelimella tai naapurista.

Jos litiumioniakku syttyy tuleen

Litiumioniakkuja on monenkokoisia: älypuhelimen akussa on yksi kenno, joka vikaantuessaan palaa nopeasti ja jäljelle jäänyt romu sammuu esimerkiksi tukahduttamalla kuten mikä tahansa pieni palonalku. Suuremmat, useista kennoista koostuvat akut, kuten sähköavusteisten polkupyörien akut, ovat vaikeita sammuttaa, koska palo etenee niin sanottuna lämpöryntäyksenä kennosta toiseen.

Erittäin suurten akkujen, kuten sähköautojen akkujen, sammuttaminen on aina pelastusalan ammattilaisten työtä.

Tässä hollantilaisessa videossa on oppikirjaesimerkki sähköavusteisen polkupyörän akun palosta: ennen palon alkua akusta purkautuu vaaleaa savua. Lopulta akku syttyy palamaan ja palo etenee kennosta kennoon, eikä sitä saa sammumaan tavallisella puutarhaletkulla. Kuvaamisen sijaan omistajan olisi kannattanut siirtää polkupyörä kauemmas terassista, ennen kuin itse palo syttyi.

Litiumioniakun palo alkaa tavallisesti akkukennon ylikuumenemisesta, joka puolestaan johtuu tyypillisesti kennon sisäisestä oikosulusta, joka puolestaan johtuu esimerkiksi valmistusvirheestä tai väärinkäytöstä. Ensimmäinen näkyvä oire on voimakas lämmönnousu ja vaalea savu.

  • Jos laite on latauksessa, irrota laturi pistorasiasta.
  • Soita hätänumeroon 112, jos et saa paloa sammumaan välittömästi.
  • Litiumioniakuista vapautuu palaessaan myrkyllisiä kaasuja. Jos palo on tapahtunut sisällä, tuuleta tila huolellisesti.
  • Erittäin pienet akut (puhelimet, lelut) palavat yleensä nopeasti ja jäljelle jäänyt palo sammuu esimerkiksi tukahduttamalla, vedellä tai sammuttimella.
  • Suuremmat akut ovat vaikeampia sammuttaa. Nykytiedon valossa paras sammutusaine on vesi, jonka sammutusteho perustuu akun jäähdyttämiseen. Tukahduttamiseen perustuva sammutustapa, kuten sammutuspeite tai jauhesammutin, ei sammuta itse paloa, koska akkukennojen lämpöryntäysreaktio etenee ilman ulkopuolista happea. Savuttavan sähköpolkupyörän akun voi yrittää sammuttaa esimerkiksi upottamalla sen vesiastiaan – mikäli tämän voi tehdä turvallisesti. Huomaa, että akku voi syttyä uudestaan kuivuttuaan!
  • Litiumioniakkupaloihin liittyy aina uudelleensyttymisvaara – säilytä palanut romu paikassa, jossa sen syttyminen ei aiheuta vaaraa.

Litiumioniakkujen sammuttamiseen kaupitellaan monenlaisia tuotteita, litiumsammuttimista palonkestäviin säilytyspusseihin. Näiden hyödyistä – ainakaan tavallisille kuluttajille – ei ole juuri vakuuttavaa näyttöä. Riskit ovat hallittavissa oikeanlaisella käytöllä, säilyttämisellä ja lataamisella ja peruspaloturvallisuudesta huolehtimisella.

Lähteitä ja lisälukemista