Sähkölaitteen turvallisuuden varmistaminen voi olla hankalaa – Tukes: Tällaisista asioista voi tehdä johtopäätöksiä

Sähköturvallisuuden kanssa ei kannata pelleillä, sillä edessä voi olla pahimmillaan sähköisku tai sähköpalo.

Tukesin asiantuntija Hannu Mattila neuvoi aamu-tv:ssä, miten sähkölaitteiden vikoihin kannattaa varautua ja mistä  vaaralliset sähkölaitteet tunnistaa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin viime vuonna testaamista sähkölaitteista osa oli käyttökelvottomia, ja kaikkiaan 155 vaarallista sähkölaitetta vedettiin markkinoilta. Eniten puutteita löydettiin verkkoliitäntäkojeista ja led-valaistustuotteista.

Mutta mistä tavallinen tallaaja oikein tietää jo ennen ongelmia, onko sähkötuote mahdollisesti vaarallinen?Siinäpä se ongelma piileekin. – Valitettavasti näistä teknisistä puutteista useimmat ovat semmoisia, että ne eivät näy paljaalla silmällä, sanoi sähkölaitteista vastaava Hannu Mattila Tukesista Ylen aamu-tv:ssä.

Mattilan mukaan on kuitenkin joitakin asioita, joista voi tehdä johtopäätöksiä sähkölaitteen mahdollisesta riskistä käytössä. – Jos kukaan ei ole kehdannut tunnustaa sitä omakseen, eli ei löydy valmistajan nimeä, osoitetta tai maahantuojan yhteystietoja, niin silloin tietysti on jo syytä epäillä että miksi ei.

Mattilan mukaan asianmukaisessa sähkölaitteessa tulisi myös olla suomenkielinen ja ruotsinkielinen käyttöohje sekä merkinnät paikallaan. – Tällaisista asioista voi tehdä johtopäätöksiä, Mattila totesi esittämistään esimerkeistä.

Mikä oli yleisin ongelma Tukesin ratsaamista tuotteista? – Ylivoimaisesti yleisin syy viime vuosina ovat olleet erilaisten pienjännitteellä toimivien laitteiden muuntajien eristeet.

Jos eristeet eivät ole kunnossa, niin edessä voi olla pahimmillaan sähköisku tai sähköpalo. Muuntaja eristeineen voi löytyä esimerkiksi laturista tai jo aiemmin mainituista led-valoista ja verkkoliitäntäkojeista.

Sähköpalot isompi ongelma kuin sähköiskut

Netissä sähkölaitteita shoppaillessa tulisi Mattilan mukaan myös muistaa, että läheskään kaikki verkossa olevat tuotteet eivä tole tarkoitettuja eurooppalaisille markkinoille. Tämä tarkoittaa, että nämä laitteet ovat myös eurooppalaisten viranomaisten valvonnan ulottumattomissa.

Viallinen laite voi aiheuttaa vakavia ongelmia. Mattilan mukaan sähköpalot ovat isompi turvallisuusongelma kuin sähköiskut. Suomessa syttyy vuosittain yli 1000 rakennuspaloa (siirryt toiseen palveluun), joiden aiheuttajana on sähkö.

– Oikosulun sattuessa materiaalit syttyvät, ja sitten on vähän herran hallussa miten palo pääsee kehittymään, Mattila kuvaili.

Jos toteaa käsillä olevan viallinen sähkölaite, niin kokeellisiin viritelmiin ei kannata itse ryhtyä. – Sähkölaitteiden sisuskaluihin ei kenenkään maallikon pitäisi sukeltaa. Ne ovat sitten ammattilaishommia.

Lisäksi maalaisjärjen käyttö on tarpeen. Esimerkiksi lamppua vaihtaessa sulakkeen ottaminen pois päältä voi olla ihan hyvä
varotoimenpide. Alla vielä Tukesin tiivistetty muistilista sähkölaitteiden turvalliseen käyttöön:

 • Irrota pistotulppa pistorasiasta aina pitämällä kiinni pistotulpasta.
 • Tarkkaile laitteiden liitäntäjohtojen ja jatkojohtojen kuntoa.
 • Sähköjohtoa ei saa paikata teipillä, eristysnauhalla tai laastarilla.
 • Vältä monen suuritehoisen laitteen samanaikaista käyttöä samalla jatkojohdolla.
 • Älä muuta jatkojohdon tai sähkölaitteen johdon tai pistotulpan rakennetta.
 • Älä säilytä johtoja kuumien pintojen läheisyydessä, esimerkiksi patterin päällä.
 • Vältä liittämästä useita jatkojohtoja peräkkäin.
 • Sähköä ei saa tuoda jatkojohdolla toiseen huoneeseen, jossa on erilaiset pistorasiat.
 • Ollessasi kylvyssä, suihkussa tai uimassa älä kosketa sähköverkkoon kytkettyä laitetta.
 • Älä ripusta pyykkejä löylyhuoneeseen; tarkasta ennen päälle kytkemistä, ettei mitään ylimääräistä ole jäänyt kiukaalle.
 • Älä kuivaa vaatteita sähkölämmittimen päällä.
 • Tarkista, että laite on tarkoitettu käytettäväksi Suomen sähköverkossa (230 V / 50 Hz).

Laajemmat vinkit sähkölaitteiden turvalliseen käyttöön kotona löytyvät Tukesin oppaasta.

Lähde: Yle