23.1. 2020 on vuosittainen Sähkön päivä, joka muistuttaa sähkön tuottamasta hyvinvoinnista. Päästötön sähköntuotanto tekee mahdolliseksi Suomenkin tavoitteleman hiilineutraalin yhteiskunnan, ja on siksi tehokas väline ilmastonmuutoksen hidastamiseen. 

Riippuvuus sähköstä on mahdollisuus
– Nyky-yhteiskunnassa lähes kaikki järjestelmät toimivat sähköllä. Siksi päästötöntä sähköntuotantoa lisäämällä voidaan tehokkaasti vaikuttaa kokonaispäästöihin, STEK ry:n toimitusjohtaja Timo Kekkonen sanoo.   – Suomen tavoite ilmastoneutraaliudesta vuonna 2035 on kova, mutta moni luotettava taho on todennut sen mahdolliseksi, kunhan vähennyksiä saadaan tehtyä kaikilla oleellisilla sektoreilla, hän jatkaa.

Energiateollisuus ry:n vuositilastojen mukaan sähköntuotannon päästöt laskivat vuoden 2019 aikana 23 prosenttia, ja ovat nyt alemmalla tasolla kuin koskaan aikaisemmin.

– Rohkaisevaa on, että päästöttömän sähköntuotannon, kuten uusiutuvan ja ydinvoiman, osuus oli ennätyksellisesti 82 prosenttia koko sähköntuotannosta, Kekkonen sanoo.  – Positiivisia uutisia saatiin myös liikenteen päästöjen osalta, kun sähköautojen myynti kaksinkertaistui viime vuonna. Kehitys on suotuisa ja tulee todennäköisesti nopeutumaan entisestään, hän jatkaa.

Ala etsii ratkaisuja ilmastohaasteeseen
Sähköistysalan toimijat ovat yhteisen visionsa kautta sitoutuneita ilmastoneutraaliuden tavoitteeseen, jonka mukaan yhteiskunnan energiankäyttö ei enää lämmittäisi ilmastoa. Hyvinvointia sähköllä – visio 2030:n allekirjoittaneet organisaatiot jakavat samat arvot, ja etsivät paremman tulevaisuuden mahdollistavia ratkaisuja kaikilta elämänalueilta.

Teemapäivänä valotaidetta Heurekassa
STEK ry juhlistaa Sähkön päivää yhdessä tiedekeskus Heurekan kanssa. Sähköaiheisen ohjelman lisäksi Heurekan edustalla palaa Virtaa! -valotaideteos. Valotaideteos on nähtävillä 26.1.asti.

Hyvinvointia sähköllä – Visio 2030 on Sähköteknisen Kaupan Liitto ry:n, Sähkösuunnittelijat NSS ry:n, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n, SESKO ry:n ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:n näkemys tulevaisuudesta ja sähkön roolista osana jokapäiväistä elämää vuonna 2030. Yhdistysten ohella visioon on sitoutunut 23 alan yritystä.

Lisätietoja: Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry:
Toimitusjohtaja Timo Kekkonen, timo.kekkonen(at)stek.fi, gsm 050 5003 214
Viestintäpäällikkö Kirsi Gimishanov, kirsi.gimishanov(at)stek.fi, gsm 040 4808 223

Lataa Sähkön päivän logo