Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetYksi pistorasia kuivausrummulle ja pesukoneelle
EKK kysyi 4 vuotta sitten
Pesuhuoneessamme on vain yksi pistorasia pesukoneelle. Voiko pistorasiaan laittaa jakajan että myös kuivausrummun saisi seinään samaa aikaa?

1 vastausta
Ylläpitäjä vastasi 4 vuotta sitten
Pelkän yksiosaiseen pistorasiaan liitetyn kaksiosaisen haaroituspistotulpan käyttö ei ole suositeltavaa. Jos pesukonetta ja kuivausrumpua käytetään samaan aikaan, kiinteän asennuksen pistorasian ja siihen liitetyn pistotulpan kautta voi kulkea liian suuri virta ja niiden muoviosat voivat sulaa. Käytännön kokemuksen mukaan normaali kotitalouskäytön pistorasia ja pistotulppa eivät kestä suuria virtoja. Parempi vaihtoehtoon vaihtaa kiinteän asennuksen pistorasia kaksiosaiseksi. Tällöinkin voi tapahtua niin, että käytettäessä laitteita samanaikaisesti pistorasiaa suojaava sulake sulaa tai katkaisija laukeaa. Tällaisen tapahtuman todennäköisyys riippuu siitä miten suuri on suojaava sulake tai katkaisija. Jos sulakkeen tai katkaisijan virta-arvo on 10 A, on sulakkeen sulamisen tai katkaisijan laukeamisen todennäköisyys huomattavasti suurempi kuin silloin, kun virta-arvo on 16 A. 

Paras vaihtoehto olisi tuoda pesukoneelle ja kuivausrummulle oman sulakkeen tai katkaisijan suojaama johto keskukselta saakka, jolloin laitteita voi käyttää samanaikaisesti ilman ongelmia. Käytännössä tallaisen muutoksen tekeminen vanhaan asennukseen on kuitenkin hankalaa.