Kysy sähköstäKategoria: VenesähköVeneen maasähkö ja uiminen sen lähellä
Vill kysyi 2 vuotta sitten
Hei

Luin huolestuttavan tarinan nuorten uimarien kuolemasta USA:ssa maasähköjärjestelmän virran kulkeuduttua vetolaitteen kautta veteen, ja siitä uimarien läpi takaisin laiturille. En ole sähköalan ammattilainen enkä aivan ymmärrä, mitä oli tapahtunut, mutta asia jäi askarruttamaan minua. Vierassatamissa uidaan Suomessa paljon kesäaikaan, ja aivan maasähköön kytkeytyneenä olevien alusten tuntumassa. Onko kuvaamani vaara todellinen, voiko uimari todellakin kuolla maasähköstä syntyvään ”sähkövuotoon”? Tässä yksi artikkeli aiheeseen liittyen, joka tosin viittaa ongelman olevan erityisen korostunut makean veden äärellä: https://www.boatus.com/seaworthy/magazine/2013/july/electric-shock-drowning-explained.asp

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Venesähköasiantuntijamme kommentoinee asiaa vielä veneen sisäisten sähkölaitteiden suojauksen osalta mutta sähkötapaturmarekistereitä työkseni seuraavana kommentoin että Suomessa ei ole sattunut tällaisia sähkökuolemia sinä aikana kun kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia on seurattu ja tilastoitu systemaattisesti eli vuodesta 1980 alkaen. Myöskään Tukesin Varo-rekisteristä ei löydy lievempiä onnettomuuksia jossa uimari olisi saanut sähköiskun veneestä vuotaneen virran seurauksena.

Veneiden sähkönsyöttöön tarkoitetut maapistorasiat on suojattu vikavirtasuojalla, mikä jo itsessään estää tämäntyyppiset onnettomuudet. Lisäksi veneen puolella on jotain suojausjärjestelmiä mutta jätän niistä kertomisen STEKin venesähköspesialistille.