Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetVanhat sähköt, uusi seinävalaisin, mikä valita?
tapio winqvist kysyi 3 vuotta sitten
Terve

Kyseessä on vanha talo, rakennusvuosi 1965.

Pitäisi asentaa uusi seinävalaisin vaatehuoneeseen. Seinästä tulee kaksi johtoa ”joista tulee sähköä” eli perinteiset ruskea/musta ja sininen. Seinästä ei siis tule maadoitusjohtoa.

Minkälainen valaisin olisi turvallinen valinta kyseiseen käyttöön? Käytännössä kaikissa nykyaikaisissa valaisimissa on (metallirunko), maadoituspiuhalle oma liitin ja käyttöohjeissa vaatimus maadoittamiselle.

Uskaltaako tällaista maadoituksen vaatimaa modernia valaisinta asentaa maadoittamattomana vanhoihin sähköihin? Vai pitäisikö yrittää löytää sellainen sellainen valaisin jossa ei maadoitusvaatimusta ole, onko edes sellaisia markkinoilla?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten

Tällaiseen vanhaan asennukseen voidaan asentaa suojamaadoitettava eli luokan I valaisin siten, että keltä-vireäraitainen suojamaadoitusjohdin jätetään kytkemättä. Tällöin suojaus perustuu siihen, että jos valaisimessa tapahtuu eristysvika, huoneen eristävä lattia ja maahan johtavien osien poissaolo suojaavat sähköiskulta. Toinen vaihtoehto on käyttää kaksoiseristettyä ns. luokan II valaisinta, jossa lisäeristys suojaa silloin, kun normaalissa eristyksessä sattuu eristysvika. Luokan II valaisinta ei tarvitse eikä itseasiassa saa suojamaadoittaa. Luokan II valaisimen tunnistaa siitä, että siinä on neliö neliössä merkki katso https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/