Kysy sähköstäKategoria: Vanhat sähköasennuksetVanhan jakorasian kytkennät
Tietämätön kysyi 3 kuukautta sitten
Hei, avasin uteliaisuuttani mökillä vanhan jakorasian ja jäin miettimään noita kytkentöjä että ovatkohan ne ihan oikein?? Vasemmalla ylhäällä oleva hieman paksumpi johto tulee pääkeskuksesta ja nuo muut johdot menevät pistorasioihin. Kaikki kyllä toimivat ihan ok, mutta ihmetyttää kun nuo mustat ja siniset (sekä tuo harmaa) menevät \”sekaisin\” samoihin kytkentäpaikkoihin. Olen luullut että pitää mennä \”väri väriin\”?
En tosiaankaan aio noihin itse koskea, mutta alkoi epäilyttää onko noissa pistorasioissa mahdollisesti sähköiskun vaara olemassa. Siis onko nuo kytkennät oikein vai pitääkö pyytää sähkömies korjaamaan nuo? Kyseessä on kuiva tila (olohuone) ja sähköt tuonne on laitettu varmaankin -60 tai 70-luvulla.
Attachments

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 kuukautta sitten
Nykyaikaisissa asennuksissa käytetään tosiaan ”väri väriin” sääntöä. Se on ehdoton keltavihreille suojamaadoitusjohtimille ja usein näin tehdään myös sinisille nollajohtimille. Nollajohtimilla sääntö ei kuitenkaan ole ehdoton, vaan sinistä johdinta voidaan käyttää myös vaihejohtimena esim. sähkökytkimille menevissä johdoissa.
Jos kyseessä on vanha asennus ja kuiva tila, jossa pistorasioille menee vain vaihe- ja nollajohtimet, asennus on turvallinen, eikä sitä tarvitse korjata. Kuitenkin, jos joskus pistorasiat halutaan muuttaa suojamaadoituskoskettimilla varustetuiksi, pitää kytkentä tarkistaa.