Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetVanhan asunnon pistorasiat
Tonttu kysyi 2 vuotta sitten
Muutama kysymys:

1. Kerrostaloyksiöni on rakennettu noin 60-luvulla. Asun vuokralla. Minun on pakko käyttää jatkojohtoja pistokkeiden vähyyden vuoksi. Keittiössä ja vessassa on maadoitetut pistorasiat, mutta muualla yksiössä maadoittamattomat. Eikö samoissa tiloissa pitäisi olla kaikki samanlaisia? (Koko asunnon lattia on muovimattoa.)

2. Pistorasiat eivät varmaan ole ihan alkuperäisiä, mutta osa niistä on löysällä, tai niiden muovi on vähän halkeillut. Onko tästä vaaraa?

3. Kytkin sähköpöytäni jatkojohtoon, jossa oli virta päällä. Kytkiessäni pöydän töpselin jatkojohtoon, välähti salama. Voiko tämä välähdys vahingoittaa jatkojohtoa, minua tai sähkölaitettani?

4. Jos sähkölaitteeni vioittuu maadoittamattomien pistorasioiden vuoksi esimerkiksi ukkosella, onko vuokraisäntä korvausvelvollinen?

Kiitos!

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten

1. Vanhoissa asennuksissa on periaatteena, että maadoituskoskettimilla varustettuja pistorasioita käytetään vain sellaisissa tiloissa, joissa on yhteys maahan käyttövesiputkiston tai johtavan lattian kautta. Normaalissa asunnossa tällaisia tiloja ovat kylpyhuone ja keittiö. Normaaleissa asuinhuoneissa on eristävä lattia ja niissä pistorasioissa ei ole suojakoskettimia. Tällöin kyseessä ovat ns. vaarattomat käyttöolosuhteet https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/
2. Jos pistorasiat tuntuvat liikkuvan, voi yrittää kiristää pistorasian pinnalla olevaa ruuvia, jolla kansi on kiinni kantaosassa. Pistorasian reikiin ruuvitalttaa ei saa kuitenkaan työntää. Pienistä halkeamista ei ole vaaraa, mutta jos pistorasian metalliosat ovat näkyvissä, siitä voi aiheutua vaaraa ja kannattaa pyytää sähköalan ammattilaista vaihtamaan ne. Asiasta pitää tietenkin sopia vuokranantajan kanssa
3. Tällainen pieni valokaari on aika tavallinen, kun kytkee jonkin moottorilla varustetun laitteen pistorasiaan. Kirkkaassa päivänvalossa sitä ei kuitenkaan aina huomaa.
4. Korvauskysymyksiin emme ota kantaa. Pistorasioiden maadoittamisella ei ole kovin suurta merkitystä ukkosvahinkojen kannalta. Enemmän vaikuttaa se, missä asennus sijaitsee. Kaupunkialueella, jossa sähköverkko on maakaapeleita, on huomattavasti pienempi riski ukkosvahinkoihin, kuin maaseudulla, jossa sähköverkko on ilmajohtoja.