Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetVanha valaisin ja suojamaadoitettu pistorasia
Leena Rinne kysyi 2 vuotta sitten
Ostin vuosikymmeniä vanhan valaisimen, jossa ei ole maadoitusjohdinta eikä edes suojaeristystunnusta. Kaikki valaisinpistorasiani ovat suojamaadoitettuja. Voinko kytkeä valaisimen maadoitettuun pistorasiaan, vai tuleeko valaisimelle suorittaa jotakin toimenpiteitä ennen sitä?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Periaatteessa tällaista luokan 0 valaisinta https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ ei saisi asentaa uuteen asennukseen, jossa on maadoituskoskettimilla varustetut pistorasiat. Syynä on se, että jos vanhassa valaisimessa sattuu eristysvika, valaisimen kuori voi jäädä jännitteiseksi ja aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vanhoissa asennuksissa asia on hoidettu siten, että valaisin asennetaan vain tiloihin, joissa on ns. vaarattomat käyttöolosuhteet, eli tilan lattia on eristävä eikä tilassa ole suojamaadoitettuja laitteita tai maahan johtavassa yhteydessä olevia käyttövesiputkistoja.

Nämä säännöt eivät ole yleisesti enää voimassa. Mutta tällainen vanhan valaisimen uuteen asennukseen on niin yleinen tilanne, että valaisimen asennus hyväksytään periaatteessa vanhoja vaatimuksia soveltaen.

Hyväksytyn käytännön mukaan vanhan ilman suojamaadoitusta olevan valaisimen saa asentaa uuteen asennukseen, jos valaisin on ehjä eikä siinä ole esim. murtumia eristyksissä tai johtimien kuorissa, ja valaisinta ja maahan johtavaa osaa ei todennäköisesti kosketeta samanaikaisesti eli seuraavat ehdot täyttyvät:
• Asennustila täyttää ns. vaarattomien olosuhteiden vaatimukset eli tilassa on eristävä lattia
• Valaisimen etäisyys suojakoskettimilla varustetuista pistorasioista, suojamaadoitetuista laitteista ja muista maahan johtavasti yhteydessä olevista laitteista on vähintään 2 m.
Valaisimen syöttö suositellaan suojattavaksi 30 mA vikavirtasuojalla https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/vikavirtasuoja/ .