Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetValokaarivikasuojaus
Jouko Alanko kysyi 2 vuotta sitten
Valokaarivikasuojaus on suosituksena nykyisessä standardissa. Kuuluuko se tehdä vain makuuhuoneeseen.

Onko TUKES selvittänyt kuinka monta valokaaripaloa syntyy Suomessa vuosittain

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on jo pitkään tehnyt selvityksiä sähköstä aiheutuvista tulipaloista. Tukesin verkkosivuilla https://tukes.fi/tietoa-tukesista/materiaalit/sahkoasennukset-ja-sahkotyot on esitetty useita tutkimuksia sähkön aiheuttamista tulipaloista. Tutkimusten mukaan sähköstä aiheutuviin tulipaloissa kuolee paljon enemmän henkilöitä kuin sähköiskusta aiheutuvissa tapaturmissa.

Ehdottomasti tärkein syy sähköstä aiheutuviin tulipaloihin on sähkölaitteiden, erityisesti lieden, huolimaton käyttö. Lähes puolet sähköpaloista on aiheutunut liedestä ja usein syynä on päällä olevalle liedelle unohtunut keittoastia, jossa olevat ruoka-aineet syttyvät palamaan. Myös kiukaan väärä käyttö esim. kiukaan päälle kuivumaan laitetut vaatteet aiheuttavat paljon tulipaloja.

Tutkimusten mukaan sähköjohdot ja kaapelointi eivät aiheuta normaalisti erityisen paljon tulipaloja. Eräs ongelma johdoissa ja kaapeloinneissa on huonojen liitosten aiheuttama sarjavalokaari ja siitä johtuvat tulipalot. Näiltä voidaan suojata vain käyttämällä erityistä valokaarivikasuojaa. Tällaisen suojalaitteen käytöstä erityisesti makuuhuoneiden sähköasennusten suojaamiseen on olemassa suositus sähköasennuksia koskevassa standardisarjassa SFS 6000. Tämä suositus perustuu SFS 6000-standardisarjan kansainvälisiin ja eurooppalaisiin esikuvastandardeihin. Näitä esikuvastandardeja uudistetaan parhaillaan ja harkitaan pitäisikö valokaarivikasuojien käytöstä tehdä pakollista joissain tiloissa. Valokaarivikasuojat ovat vielä uutta tekniikkaa ja sen takia suhteellisen kalliita. Sen takia on harkinnassa niiden saattaminen pakolliseksi vain erityiskohteissa kuten vanhusten asuintaloissa, vankiloissa tms. joissa henkilöt eivät pysty helposti poistumaan tulipalon sattuessa. Mikään ei tietenkään estä käyttämästä valokaarivikasuojia laajemminkin.