Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetValaisipistorasian asennus
Misker kysyi 3 vuotta sitten
Olen ostanut uuden valaisimen (luokka II) jossa on pistotulppa. Tarkoitus olisi asentaa kattoon valaisinpistorasia jotta liitäntä menisi helpoiten. Katosta tulee 3 johtoa (harmaa, sininen ja musta).
Tulisiko tuohon laittaa kruunupistorasia vai kaksinapainen rasia (jolloin yhteen jäisi nykyinen liitin tai muu suoja). Tuleeko tällöin harmaa vai sininen nollaan?
Attachments

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Kattoon voi asentaa valaisinliitinpistorasian. Voi asentaa joko normaalin ilman suojakosketinta olevan valaisinliitinpistorasian tai kruunuvalaisinpistorasian. Jos asennetaan normaali valaisinliitinpistorasia, ylimääräinen johdin pitää suojata esim. kuvan kaltaisella liittimellä.

Siitä onko nollajohdin harmaa vai sininen ei voi sanoa varmasti näkemättä asennusta. Jos asennus on vanha eli 1970-luvulta tai vanhempi, nollajodin on todennäköisesti harmaa. Uudemmassa asennuksessa se on todennäköisesti sininen. Viime kädessä oikea kytkentä selviää kokeilemalla eli liittämällä valaisinliitinpistorasian N-liittimeen ensin harmaa johdin ja vaihtaa se tarvittaessa siniseen johtimeen. Musta johdin liitetään L-merkinnällä varustettuun liittimeen.