Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetvalaisintuulettimen-liittaminen-kun-sokeripalassa-ei-maadoitusjohtoa
Jaakko Soutukorva kysyi 1 vuosi sitten
Voinko kytkeä valaisintuulettimen ilman maadoitusta allaolevan mukaan ( laillinen vakuutusyhtiöiden hyväksymä kytkentä) ? https://huhtama.kapsi.fi/ele/index.php?si=ukk&ukk=2180296 Keltavihreän suojamaadoitusjohtimen kytkentätarve riippuu siitä, tarvitseeko tuuletinvalaisinta tuossa kyseisessä huonetilassa maadoittaa. Jos sokeripalaan tulee keltavihreä maadoitusjohdin, ja huoneen pistorasiat ovat maadoitetut, on valaisinkin ehdottomasti maadoitettava tuohon sokeripalan keltavihreään maadoitusjohtoon. Jos taas huoneen pistorasiat ovat maadoittamattomat, eikä sokeripalallekaan maadoitusjohdinta tule, kyseinen huonetila lasketaan olosuhteiltaan vaarattomaksi, joten valaisintakaan ei tarvitse maadoittaa, eli keltavihreän voi jättää kytkemättä.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Ohjeet ovat ihan oikeassa. Jos kyseessä on vanha asennus, jossa ei ole käytössä kelta-vihreäraitaista suojmaadoitusjohdinta, valaisimen kelta-viheäraitaista johdinta ei saa kytkeä mihinkään. Hyvänä sääntönä voi pitää sitä, että kelta-vihreäraitaisen johtimen saa liittää vain toiseen samanväriseen johtimeen. Muista kytkennöistä voi aiheutua välitön hengenvaara.

Sisustusvalaisimien liittäminen sähköasennukseen on sähköturvallisuuslain mukaan sallittua normaalille sähkönkäyttäjälle, joka on perehtynyt asiaan. Erityistä koulutusta ei vaadita, mutta pitää tietää mitä tekee.