Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetValaisinpistorasian asennus paneelikattoon
JK kysyi 4 kuukautta sitten
Hei. Talomme on rakennettu vuonna 2005. Sisäkaton pintaremonttia suunnitellessa alkoi mietityttämään katossa olevien valaistuspistorasioiden asennus. Pistorasiat on asennettu suoraan MDF kattopaneelin pintaan tai vaihtoehtoisesti jakorasian päälle. ABB vastaavan valaisinpistorasian nykyisissä asennusohjeessa sanotaan seuraavasti :  ”Asennettaessa kansi palavalle materiaalille on kansi erotettava siitä sopivalla eristävällä välikerroksella, jonka syttymisluokka on FH1 standardin IEC 60695 mukaisesti.”
Kysymys kuuluu onko tuo asennus alunperin tehty oikein ja voinko vaihtaa katon paneloinnin esim. puupaneeliin? Mitä tuo syttymisluokka FH1 tarkoittaa ja täyttääkö MDF paneeli tai puupaneeli sen?
Attachments

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 kuukautta sitten
Valaisinpistorasiat on tarkoitettu asennettavaksi yleensä jakorasian päälle ja se kiinnitysruuvit ovat sopivia jakorasian kannen kiinnitysruuveihin. Vaihtoehtoisesti valaisinpistorasia voidaan asentaa suoraan betonin tai vastaavan palamattoman rakenteen päälle. Jos käytetään palosuojaukseen metallirakennetta, se on liitettävä suojamaadoitukseen. Standardi IEC 60695 on tarkoitettu sähkölaitteiden muovikoteloiden syttyvyyden testaamiseen, eikä sitä voida soveltaa muihin materiaaleihin. MDF- tai puupaneeli ei todennäköisesti täytä tämän mukaista vaatimusta.