Kysy sähköstäKategoria: MuutValaisimesta kolme samanväristä johtoa, miten asennan kattoon ?
Neuvoton asentaja kysyi 2 vuotta sitten
Hei !Tulin hankkineeksi ilmeisesti 60-70-luvuilta peräisin olevan kristallikruunun, josta tulee ulos 3 samanväristä vaalean ruskeaa johtoa.Johdot pitäisi liittää valaisinpistotulppaan. Katossa on nykyaikainen maadoitettu kattovalaisimen pistorasia. Mikään valaisimen johdoista ei varmaankaan ole maadoitus, koska on todennäköistä, että lamput (9 kpl !!) on tarkoitettu sytytettäväksi kahdessa erässä, mikä vaatii ymmärtääkseni kolme johtoa. Seinässä oleva valokatkaisin on tavallinen 1-osainen.Mitä tässä pitäisi tehdä?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Tällainen vanha kristallikruunu on luokan 0 rakennetta, eikä siinä ole käytössä suojamaadoitusta. Tällainen valaisin voidaan asentaa uuteen asennukseen, vain jos asennustilan lattia on eristävä, ja valaisimen ja maadoituskoskettimilla varustettujen pistorasioiden ja muiden maahan johtavassa yhteydessä olevien osien etäisyys valaisimesta on vähintään 2,0 m.

Valaisimen johtimista kaksi on vaihejohtimia ja kolmas on nollajohdin. Jos käytössä on yleismittari tai vastaava, johtimien käyttötarkoitusta voi selvittää mittaamalla. Jos johdin on yhteydessä lampunpitimen kantaan, kyseessä on vaihejohdin, ja jos johdin on yhteydessä lampunpitimen kierreosaan, kyseessä on nollajohdin. Jos mittaria ei ole käytössä, johtimien käyttötarkoituksen saa selville kokeilemalla. Vaihejohtimet liitetään valaisinpistotulpan L-merkinnällä varustettuun liittimeen ja nollajohdin merkinnällä N varustettuun liittimeen. Pyöreällä maadoitusmerkinnällä varustettuun liittimeen ei kytketä johtimia.