Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetvalaisimessa 2 johtoa, maadoitettu pistorasia?
himppu kysyi 8 kuukautta sitten
Jos valaisimessa on vain kaksi johtoa, niin voiko sen laittaa pistorasiaan, jossa on myös maadoitus. Tämä on yleinen tilanne ja siihen ei ole ohjetta.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 8 kuukautta sitten
Jos kyseessä on uusi valaisin, se on suojausluokkaa II eli kaksoiseritys ja se ei tarvitse maadoitusta. Tällaiseen valaisimeen voi laittaa pistotulpan, jossa on suojamaadoituskosketin, mutta suojamaadoituskoskettimen liitin jätetään kytkemättä.

Jos kyseessä on vanha valaisin (useita kymmeniä vuosia vanha), kyseessä on luokan 0 valaisin. Se kytketään vastaavalla tavalla jättämällä suojamaadoituskoskettimen liitin kytkemättä. Tällöin on lisäksi varmistettava, että valaisimen lähellä (alle 2 m päässä) ei ole suojamaadoitettuja laitteita tai maahan johtavia osia, esim. vesiputkistoja. Tällainen vanha luokan 0 valaisin on tarkoitettu asennettavaksi vaarattomissa käyttöolosuhteissa https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/ ja tämän 2 m etäisyysvaatimuksen tarkoituksena on täyttää vaarattomien käyttöolosuhteiden perusvaatimukset.