Silvia Halme kysyi 2 vuotta sitten
Valaisimissa on kaksi väritöntä johtoa, jotka ovat valaisimen sokeripalan L ja N kohdissa. Keltavihreä johto on jännitteen merkin kohdalla. Katossa on 2 ruskeaa ja yksi sininen johto. Laitan L värittömän johdon ruskeaan ja N värittömän johdon siniseen, yksi ruskea johto jää liittämättä, mutta miten liitän keltavihreän johdon siniseen myös, sillä valaisimen kyseinen osa on metallia. Sekä valaisimessa että katossa on molemmissa sokeripalat, kumpaan minun tulisi kytkeä johdot?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Tässä on kyseessä vanha asennus, jossa ei ole käytössä suojamaadoitusjohdinta, vaan asennuksessa on vaarattomat käyttöolosuhteet katso https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/ Suojaus perustuu siihen, että lattia on eristävä, eikä ole maahan johtavia kosketeltavia rakenteita. Koska asennuksessa ei ole suojamaadoitusjohdinta, valaisimessa oleva suojamaadoitusjohdin jätetään kytkemättä.

Valaisimen liitäntäpaikka on ns. kruunuvalopiste, jossa on nollajohdin ja kaksi vaihejohdinta, joita ohjataan kaksiosaisella kytkimellä. Tässä tapauksessa valaisimen nollajohdinta ja vaihejohtimia ei voi tunnistaa johtimen väreistä. Valaisin kytketään siten, että kaksi väritöntä johdinta, joiden oletetaan olevan vaihejohdin ja nollajohdin, kytketään asennuksen ruskeaan vaihejohtimeen ja siniseen nollajohtimeen. Tällöin voi olla mahdollista, että molemmat kytketyt johtimet ovat vaihejohtimia ja valaisin ei toimi. Tällöin voi vaihtaa toisen kytketyn johtimen kytkemättömään johtimeen.