Tia kysyi 1 vuosi sitten
Hei, meillä on 50-luvulla rakennetussa asunnossa jokaisessa huoneessa ilmeisesti suojamaadoitetut valaisinpaikat. Jokaisessa huoneessa katosta tulee kolme johtoa, joista yksi on kelta-vihreä.
Saako kattoon asentaa valaisinta sokeripalalla, jossa on vain N ja L johdoille paikat? Jos saa niin mitä suojamaadoitusjohdolle pitää siinä tapauksessa tehdä? Vai tuleeko kaikkien valaisimen sisältää myös suojamaadoitusjohto, joka on ohjattu lampun runkoon?
Attachments

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Asunnon sähköverkko on ilmeisesti uusittu, koska käytössä on suojamaadoitus ja johtimien värit ovat nykykäytännön mukaisia. Suuressa osassa valaisimia on vain kaksi johdinta, yleensä sininen nollajohdin ja yleensä ruskea tai musta vaihejohdin. Tällainen valaisin voidaan kytkeä siten, että nollajohdin kytketään asennuksen siniseen johtimeen ja vaihejohdin asennuksen vaihejohtimeen, joka tässä tapauksessa on harmaa. Kelta-vihreä johdin kytketään vain mahdolliseen valaisimen runkoon menevään kelta-vihreään johtimeen. Muihin johtimiin sitä ei saa liittää.

Jos valaisin, jossa on kaksi johdinta, on suhteellisen uusi, se on suojausluokkaa II eli kaksoiseristetty ja sen voi kytkeä turvallisesti ilman lisätoimenpiteitä. Jos valaisin on vanha, vähintään n. 30 vuotta, se on luokkaa 0, eli siinä on vain peruseristys. Tällaisen valaisimen voi asentaa silloin, kun valaisimen ja suojamaadoitettujen kiinteiden sähkölaitteiden, suojamaadoituskoskettimilla varustettujen pistorasioiden tai maahan johtavien osien, mukaan luettuna lämmityspatterit, etäisyys valaisimesta on vähintään 2 m.