Kysy sähköstäKategoria: MuutVahingoittunut sähköjohto
Jokuvaan kysyi 1 vuosi sitten
Hei, minulle kävi töissä niin, että sähköjohto oli jäänyt oven väliin ja näin ollen vahingoittunut. En ollut ymmärtänyt tarkistaa jatkojohdon sijaintia, eikä kukaan ollut varoittanut tästä mahdollisuudesta ja johdon oikeaoppisesta poisottamisesta. Olen ammatiltani kokki, ja jo maalaisjärjellä ajateltuna minkään johdon ei tulisi jäädä minkään väliin. Siksi en tätä ymmärtänyt tarkistaa.Minulle sanottiin, että vahingoittuneesta johdosta ei ole erityistä vaaraa. Googletin asiasta, ja tulipalon ohella sähköjohon eristyksen hajoaminen niin, että kumipinnan alta paljastuu kupari- tai alumiini tms. johdot, lisää tapaturma- ja tulipaloriskiä. Mitään pääkytkintä ei ole kuulemma olemassa, jotta virrat saisi kokonaan pääkeskuksesta pois.Mietinkin, että onko huoleni aiheellinen? Aion asiasta ilmoittaa toistamiseen esimiehelleni ja mietin, että miten turvallista työskentely alueella on, mikäli johtoa ei suostuta vieläkään vaihtamaan uuteen?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Jos sähköjohdossa on paljas kupari tai muu metalli näkyvissä ja kosketeltavissa, siitä aiheutuu välitön vaara ja johto on otettava heti pois käytöstä. Jos kaapelin sisällä olevien johtimien värilliset eristeet ovat nähtävissä ja vain uloin vaippa on vahingoittunut, tämän uloimman vaipan voi yksittäisissä tapauksissa korjata eristävällä ns. sähköteipillä.

Kaikki sähköasennukset pitää tehdä siten, että ne saa jännitteettömäksi joko ottamalla pistotulppa pois pistorasiasta, poistamalla sulake tai laittamalla johdonsuojakatkaisija 0-asentoon. Lisäksi jokaisessa sähkökeskuksessa on pääkytkin, jolla koko keskuksen saa jännitteettömäksi. Oven väliin voi yleensä jäädä vain jatkojohto tai sähkölaitteen liitäntäjohto, jotka voi erottaa ottamalla pistotulppa pois pistorasiasta. Jos oven väliin jää kiinteän asennuksen johto, silloin on asennus tehty todella virheellisesti.