Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetUusien valaisimien asennuksesta (sokeripalaongelma)
Jonna kysyi 1 vuosi sitten
Uusien valaisimien sokeripalat vaikuttavat usein rakenteeltaan siroille johdolle tehdyiltä. Suojassa olevan kuoritun johdon pätkän vara on lampun mukana tulleessa sokeripalassa arviolta 2-3 mm, kun taas katon johtoja on kuorittu huomattavasti enemmän. Sokeripalan päällä olevaan suljettavaan muovikoppaan (lampun mukana tullut) saa kyllä vanhatkin johdot mahtumaan.
Mikä olisi malliratkaisu vanhemman talon jäykkien kuparijohtojen liittämiselle uuteen valaisimeen?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Valaisinliittimiä eli ns. sokeripaloja on nykyään usean tyyppisiä. Perinteinen liitin on kahdella ruuvilla (tuleva ja lähtevä johdin) varustettu ruuvitaltalla kiristettävä, joihin voidaan liittää sekä kiinteän asennuksen jäykkä yksilankainen johdin että valaisimen siirrettävän liitäntäjohdon hienolankainen johdin. Joissain valaisimissa voi olla itsessään jousiliittimillä varustettu johdin, johon johdin työnnetään paikalleen ilman työkalua. Tällaiseen liittimeen sopii asennuksen jäykkä johdin ja valaisimen hienolankainen johdin vain, jos siinä on langat yhteen puristava holkki.

Johtimet asennetaan liittimeen niin, että niiden kuoritut osat ovat kokonaan liittimen sisäpuolella. Perinteisissä liittimissä on usein tilaa niin, että johtimet voivat olla limittäin saman ruuvin alla. Joihinkin liittimiin sopii vain yksi johdin kummankin ruuvin alle. Silloin voi olla tarpeen lyhentää kiinteän asennuksen johdinta sopivilla pihdeillä.