Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetuuden valaisimen kytkentä sokeripalalla maadoittamattomaan kattoon
Hannele kysyi 2 vuotta sitten
Uudessa metallisessa valaisimessa on sokeripala jossa sininen, keltavihreä ja ruskea johto. Katossa kaksi mustaa ja yksi harmaa (60-luvun talo). Olen saanut kahta eri neuvoa joko
A) irrotetaan keltavihreä valaisimesta ja jätetään kytkemättä, katosta tuleva harmaa liitetään siniseen ja molemmat mustat kiinni sokeripalaan
B) kytketään harmaa siniseen, musta ruskeaan, jätetään toinen musta kokonaan kytkemättä ja keltavihreä kiinni sokeripalaan.

Kumpi/mikä on oikein? Mitä tarkoittaa jätetään kytkemättä? Jos irtonaisen johdon jättää pyörimään omillaan, silloinhan johdon pää voi osua mihin vaan, kun lamppua laittaa paikoilleen ja voi aiheuttaa sähköiskun?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten

Kyseessä on ns. kruunukytketty valaisinpiste, jossa on kaksi vaihejohdinta ja nollajohdin. Vaihejohtimia ohjataan kaksiosaisella kytkimellä jolloin perinteisen kattokruunun lamput saa palamaan kahdessa osassa.

Kytkentä voidaan tehdä periaatteessa sekä tavalla A että tavalla B. Kelta-vihreäraitainen suojamaadoitusjohdin jätetään liittämättä kiinteään asennukseen. Vaihtoehtona on myös se, että molemmat kiinteän asennuksen mustat johtimet liitetään samaan liittimeen valaisimen ruskean johtimen kanssa, jos ne mahtuvat liittimeen. Jos jotain johdinta ei kytketä, kannattaa johtimen pää suojata erillisellä liittimellä esim. ns. sokeripalaliitimellä, joka on ennestään katossa.