Kysy sähköstäKategoria: MuutUuden kattovalaisimen asennus vanhaan taloon
Pera kysyi 2 kuukautta sitten
Kosteatilan katosta tulee neljä johtoa: kelta-vihreä, ruskea, musta ja sininen. Vanhassa valaisimessa oli kiinni kaikki muut paitsi ruskea. Uuden led-valaisimen sokeripalassa on kiinni ruskea (L) ja sininen (N). Talon sähköjohtojen iästä ei ole tarkkaa tietoa.
Luin jostain, että vanha musta vastaa nykyistä ruskeaa. Lamppu ei kuitenkaan syttynyt yhdistämällä talon musta>lampun ruskeaan ja sininen siniseen. Menikö oikein?
Lampussa on sellainen toiminto, että sen kirkkautta voi muuttaa painamalla seinäkatkaisijan pois päältä ja taas päälle. Voiko tällä toiminnolla olla merkitystä asennukseen? Asennusohjeessa ei ollut muuta mainintaa kuin ettei valaisin sovellu portaattomalle säätimelle.
 
Attachments

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 kuukautta sitten
Koska kyseessä on uusi valaisin, jossa ei ole liitintä keltavihreälle suojamaadoitusjohtimelle, kyseessä on luokan II eli suojaeristetty valaisin. Keltavihreää johdinta ei kytketä. Valaisimen pitäisi toimia normaalilla kytkennällä eli asennuksen sininen johdin liitetään liittimeen, johon tulee valaisimen sininen ja asennuksen musta johdin liitetään valaisimen ruskean johtimen liittimeen. Kytkimellä tapahtuva valonsäätö ei vaikuta tähän liitäntään. Jos liitäntä ei onnistu, kannattaa pyytää sähköalan ammattihenkilö tarkistamaan asennus.