Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetUsa sähkölaite suomessa?
Markku kysyi 2 vuotta sitten
Hei!
Onko Amerikasta tuotua sähkölaitetta, missä on maadoittamaton kaksipinninen pistokepää (Usa-verkkovirta), turvallista käyttää Suomessa oikeanlaisen muuntajan kanssa? Kyseessä on puunpolttokolvi.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Pohjois-Amerikassa käytettävä nimellisjännite on 120 V Suomessa ja muualla Euroopassa käytettävän 230 V sijaan ja taajuus on 60 Hz Euroopassa käytettävän 50 Hz sijaan. Taajuudella ei useimmiten ole merkitystä. Lisäksi Pohjois-Amerikassa hyväksytään vain peruseristetyt laitteet, joita Euroopassa ei enää hyväksytä. Näin on tilanne ilmeisesti tässä tapauksessa.

Jotta amerikkalaista laitetta voisi käyttää Euroopassa, tarvitsee jännite muuntaa sopivaksi. Samalla pitää huolehtia siitä, että eri jännitetasojen välillä on riittävä erotus. Tämä jännitteen muuntaminen ja erotus voidaan toteuttaa käyttämällä erotusmuuntajaa. Muun tyyppinen jännitteen muuttaminen esim. halvemmilla elektronisilla muuttimilla, konverttereilla tms. sopii vain silloin, kun amerikkalainen laite on suojamaadoitettua tai kaksoiseristettyä rakennetta.