Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetUlkovalaistuksen asennus 20 vuotta vanhaan taloon
Perttu kysyi 1 vuosi sitten
Miten 20 vuotta vanhaan lautavuorattuun taloon asennetaan jälkikäteen uusia ulkovalaisimia ulkoseinään? Asentaako sähköasentaja johdot jotenkin seinän sisään lautavuorauksen taakse, vai voiko johto kulkea ulkoseinässä lyhyen matkaa jonkinlaisen listan taakse peitettynä? Lamppuihin kulkevat johdot ulkoseinässä kun eivät ole kauniita, mutta toisaalta koko seinää ei olisi kiva repiä auki vain lampun asennusta varten…Mikä tällaisissa ulkoseinän valaisinasennuksissa on käytäntönä/ sallittua?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Kaapeli voidaan asentaa lautavuorauksen alle ottaen huomioon mahdollinen naulojen tai ruuvien aiheuttama vaara. Sen takia kaapeli pitää asentaa erilliseen suojaputkeen tai riittävän väljään onteloon, jossa kaapelilla on tilaa väistyä naulan tai ruuvin tieltä. Kaapelin sijainti kannattaa merkitä muistiin mahdollisimman tarkasti, jotta se voidaan ottaa huomioon myöhemmissä töissä.
Kaapeli voidaan myös peittää listalla, jossa on kaapelille riittävä tila.

Sähköasennusten tekeminen on sallittua vain sähköalan ammattihenkilölle ja hän voi arvioida tapauskohtaisesti miten asennus kannattaa tehdä.