Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetUlkopistorasioiden vikavirtasuoja
Outi M. kysyi 2 vuotta sitten
Pitäisikö ulkopistorasiat kytkeä eri vikavirtasuojaan kuin sisäpistorasiat? Meillä on lauennut sisä- ja ulkopistorasioiden vikavirtasuoja usein, esim kostealla säällä. Viimeksi suoja jäi alas pysyvästi, kunnes twrassin sulake otettiin pois päältä. Asentajan mukaan syynä voi olla ulkovalojen viallisuus. Valot ovat muuntajan takana ja niiden irroittaminen ei vaikuttanut sulakkeeseen. Eli sähkövika nyt kiinteässä asennuksessa?
Kysymyksen hakusanat:

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Sähköasennuksia koskevat standardit vaativat, että normaalit pistorasiat ja nykyisin myös asuntojen valaisimet on suojattava vikavirtasuojalla ks. https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/vikavirtasuoja/ . Pistorasioita, joiden jännitteettömyys aiheuttaa erityistä haittaa, kuten esim. jääkaappia tai pakastinta syöttäviä pistorasioita ei tarvitse suojata, jos pistorasiat ovat sellaisissa paikoissa, ettei niihin vahingossa kytketä muita laitteita.

Standardeissa ei ole määritelty miten monta vikavirtasuojaa asennuksessa pitää käyttää, koska asennukset vaihtelevat. Se miten eri kuormituksia liitetään vikavirtasuojien taakse pitää harkita erikseen, ettei yksittäisen vikavirtasuojan toimiminen aiheuta liian laajaa sähkökatkoa. Normaaleissa asunnoissa on hyvä käyttää useita vikavirtasuojia, esim. ulkona olevat pistorasiat kannattaa suojata eri suojalaitteilla kuin sisäpistorasiat. Tietenkin asia on myös niin, että vikavirtasuojan laukeamisen aiheuttaa sähköasennuksessa tai -laitteessa oleva vika, joka pitää korjata.