Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetTerassilämmitin, ulkopistorasia ja ulkojatkojohto
Meri kysyi 8 kuukautta sitten
Hei! Lasitetulle parvekkeelleni asennettiin 1500W -tehoinen terassilämmitin. Parvekkeen seinässä on yksi maadoitettu pistorasia (juuri päättyneen julkisivuremontin yhteydessä urakoitsijan asentama). Seinäpistorasiaan on liitetty maadoitettu ulkokäyttöön tarkoitettu, 4 pistokkeelle tarkoitettu jatkojohto, jossa merkinnät ODL-PYX-4E ja MAX 3880W/230V. Kun kokeilin terassilämmittimen toimivuutta ennen sen seinään kiinnittämistä jatkojohdon pistokkeeseen, se toimi. Kun lämmitin oli asennettu, ja jatkojohto ei ollut kiinni seinäpistorasiassa, kokeilin lämmitintiä seinäpistorasiaan – vikavirtakytkin katkaisi sähkön. Liitin irrotin pistokkeen, liitin jatkojohdon jälleen seinäpistorasiaan ja jatkojohtoon terassilämmittimen. Näin se toimii ongelmitta. Liitin myös parvekkeella olevan lampun jatkojohtoon, eikä sekään aiheuttanut ylikuormitusta, koska lamppu toimii, siis myös terassilämmittimen ollessa päällä. Haluaisin varmistuksen sille, että voin turvallisesti käyttää terassilämmitintä jatkojohdon kautta, vaikka se suoraan seinäpistorasiaan liitettynä aiheutti vikavirtakytkimen laukeamisen.
Vastauksesta kiittäen,
Meri Simula
PS. Jatkojohdon valmistaja Ningbo Hongyi Electronics, ja TÜV SÜD on testannut + sertifioinut ko. mallin ja se vastaa Saksan sähköturvallisuusmääräyksiä. Tämän löysin netistä!

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 8 kuukautta sitten
Hei! Eli terassinlämmitin laukaisee vikavirtasuojan jos sen kytkee suoraan seinään, mutta jatkojohdon kanssa ei laukaise? Kokeile vielä terassinlämmitintä suoraan pistorasiaan molemmin päin (eli ensin pistotulppa seinään, laite päälle (jos siinä on erillinen virtakytkin) ja sitten laite pois päältä, pistotulppa irti, käännät pistotulppaa 180 astetta ja laitat takaisin).
Paikan päällä tutkimatta on vaikea neuvoa sataprosenttisen tarkasti, mutta on mahdollista, että varsinainen syyllinen tähän käytökseen ei ole itse jatkojohto vaan se, että jatkojohdon kanssa pistotulppa meni toisin päin, jolloin vikavirtasuoja laukeaa.
Mikäli pistotulpan asento vaikuttaa vikavirtasuojan laukeamiseen, syyllinen on todennäköisesti lämpövastuksen toisessa päässä oleva eristysvika jolloin pistotulpan asento vaikuttaa vikavirran suuruuteen. Vika voi johtua vastukseen kertyneestä kosteudesta ja olla ohimenevä, tai olla pysyvä vika joka vaatii laitteen palauttamisen kauppaan.
Vastaavan ohimenevän vian takia saunan kiukaita ei yleensä vikavirtasuojata: kiuas ei mene päälle jos vastuksiin on kertynyt ajan saatossa kosteutta kun kiuasta ei ole käytetty.