Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetTaloyhtiön ulkovalaisinten uusiminen ja maadoitus
Tarvo Mastola kysyi 3 vuotta sitten
Taloyhtiömme on valmistunut 1989 syksyllä. Tarkoituksemme on uusia vanhat HQL-valaisimet led-valaisimiksi. Valaisinten syöttö keskukselta on suunnitelmien mukaan toteutettu MCMK 1×2,5+2,5 kaapelilla, eli asennus on ilmeisimmin toteutettu käyttäen nollausta. Koska kyseessä on pelkkä valaisinten vaihto, niin uudet valaisimet voitaneen myös nollata?
Varastorakennuksessa seinävalaisimet on johdotettu MMJ 3×2,5 (mu, si, ke-vi). Ilmeisesti nollaus on tehty jakorasiassa, jossa MCMK vaihtuu MMJ:ksi? Myöhemmin toteutettavan piharemontin yhteydessä maanalaiset kaapeloinnit pitää uusia vastaamaan nykyisiä määräyksiä?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten

Vanhoja asennuksia, jotka vastaavat alkuperäisen ajankohdan vaatimuksia voidaan edelleen käyttää, ellei niistä aiheudu välitöntä vaaraa. Uudet valaisimet voidaan asentaa edelleen nollaamalla eli käyttämällä yhteistä nolla- ja suojajohdinta. Kaikki uudet asennukset pitää kuitenkin tehdä käyttämällä erillistä nolla- ja suojajohdinta.

Talonne rakennusajankohta on juuri muutoskohdassa. Sähköturvallisuusmääräysten A1 3vuoden 1989 painos julkaistiin lokakuussa 1989. Tässä uudessa painoksessa kiellettiin nollaukset pienillä johtimien poikkipinnoilla, mutta uusia määräyksiä piti noudattaa vasta 1.7.1991 lahtien, joten taloyhtiönne asennukset vastaavat ajankohdan vaatimuksia.