Kysy sähköstäKategoria: MuutSuurjännite kaappi
Otto kysyi 4 vuotta sitten
Minkä nimisiä ovat kaapit joissa on sisällä suurjännite syöttö ja vierellä työmaadoitus välineet ja erotetaan/tehdään jännitteettömäksi erillisellä vivulla 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten
Tällaisia kaappimaisia rakenteita kutsutaan suurjännitekojeistoiksi. Näiden jännite on useimmiten 20 kilovolttia (kV) tai 10 kV. Joskus niitä kutsutaan myös keskijännitekojeistoksi erityisesti silloin, kun samassa asennuksessa on myös suurempia jännitteitä esim. 110 kV.
 
Suurjännitekojeistot sijoitetaan lukittuihin sähkötiloihin, joihin pääsevät vain sähköalan ammattihenkilöt. Suurjännitekojeistoja voi olla myös yleisillä paikoilla erillisissä rakennuksissa tai normaalin rakennuksen yhteydessä. Näissä tapauksissa sisällä on myös jakelumuuntaja, jolla 20 kV tai 10 kV suurjännite muutetaan kotitalouksissa käytettäväksi 230 V ja 400 V jännitteeksi. Kaikissa suurjännitelaitteita sisältävien rakennusten ovissa on sähkön vaarallisuudesta varoittava kyltti, jossa on salaman kuva ja teksti ”Hengenvaara”. Jos tällainen ovi on auki, rakennukseen ei saa mennä sisälle vaan oven avoinna olemisesta pitää ilmoittaa paikalliselle sähkönjakelua hoitavalle yhtiölle.