Kysy sähköstäKategoria: MuutSupersuko ja 16A /3,6 kW lataus
Hidaslataaja kysyi 2 kuukautta sitten
Taloyhtiöön on asennettu vanhojen lämpötolppien tilalle eTolpat, joissa on supersuko-rasiat (https://etolppa.fi/pdfs/8MMO459eTolppakWhSP.pdf).
Rasia mahdollistaa 3,6 kW lataustehon, eli voiko näissä käyttää 16A latausvirtaa suositellun 8A sijaan, jolloin saisi 3,6kW, vai onko tämä edelleen suosituksen vastaista?

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 2 kuukautta sitten
Voi käyttää. 8 A virtarajaan on aikanaan päädytty kolmesta syystä: 1. vähän virttyneempienkin sähköasennusten katsotaan kestävän sen turvallisesti, 2. tavalliset pistorasiat kestävät 8 A jatkuvaa virtaa luotettavasti (eivät rupea sulamaan ennen aikojaan) 3. 8 A virta on samaa suuruusluokkaa auton lämmityksen kanssa, joten myös syöttökapasiteetin katsotaan tällä virralla riittävän.
Turvallisuuteen liittyvää estettä ei kuvaamassasi tapauksessa 16 A virran käyttöön ole. Aihetta sivutaan SESKOn lataussuosituksessa:

Sähköautoa ja ladattavaa hybridiä voidaan ladata kotitalouspistorasiasta edellyttäen, että ajoneuvon ottama pitkäaikainen latausvirta on rajoitettu 8 ampeeriin standardin SFS-EN 62752 mukaisesti. – – Markkinoilla on myös kotitalouspistorasioita, jotka valmistaja on suunnitellut kestämään jatkuvan 16 ampeerin kuormituksen. 

Ainoa mikä voi tulla tuossa vastaan on syötön riittävyys: jos kaikki lataavat 16 A virralla, ei sähkönsyöttökapasiteetti välttämättä riitä kaikille. Tämän voi varmistaa järjestelmän toimittaneelta urakoitsijalta. Jos maksimikapasiteetti tulee vastaan, niin lopputuloksena on (järjestelmästä riippuen) kyseisen pistorasian syötön katkaisu (ominaisuus on käytössä joissain eTolpissa) tai piharasioita syöttävän keskuksen johdonsuojakatkaisijan (eli tutummin automaattisulakkeen) laukeaminen. Jälkimmäisessä tapauksessa useampi tolppa pimenee, kunnes joku käy virittämässä johdonsuojakatkaisijan uudelleen. Jos sähköautoja on yhtiössä vasta muutama, tämä ei yleensä ole ongelma.