Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetSuojamaadoittamattoman lattiavalaisimen kytkeminen suojamaadoitettuun pistorasiaan
Juppiter kysyi 3 vuotta sitten
1950-luvulla rakennetun kerrostaloasuntoni olohuoneeseen vaihdettiin suojamaadoitetut pistorasiat, joihin ei voi kytkeä aiemmin käytössä ollutta metallirunkoista lattiavalaisinta, jossa on 0-luokan suojamaadoittamaton pistotulppa. Olen koettanut selvittää, miten valaisinta kannattaisi muuttaa, jotta sen saisi taas käyttöön, mutta saamani tiedot ovat ristiriitaisia. Pistorasiat vaihtaneen sähköasentajan mukaan johdon ja pistotulpan vaihtaminen riittää, samoin valaisinten huoltoliikkeessä tarjottiin valaisimen maadoittamisen ohella vaihtoehdoksi luokan II laitteissa käytettävän ns. europlugi-pistotulpan kytkemistä valaisimeen. (Valaisimessa on välikytkin, johon europlugi johtoineen on periaatteessa mahdollista liittää.) Samansuuntainen on tämä aiempi vastauksenne, mikäli tulkitsen sitä oikein: https://stek.fi/question/vanha-valaisin-ja-suojamaadoitettu-pistorasia/. Sen sijaan Tukesin julkaisussa Kodin sähköturvallisuus sivulla 61 varoitetaan: ”Suojaeristettyyn laitteeseen tarkoitettua liitäntäjohtoa […] ei saa laittaa laitteeseen, jonka alkuperäinen johto on varustettu 0-luokan pistotulpalla, eikä 0-luokan pistotulppaa saa korvata suojamaadoitetulla pistotulpalla.”

Valaisimen maadoittaminen ammattilaisen toimesta vaikuttaa selvästi turvallisimmalta ratkaisulta. Haluaisin kuitenkin varmistaa, olisiko siis esim. europlugijohdon vaihtaminen valaisimeen lainmukainen ratkaisu, jos sen tekee ammattilainen.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten

Kysymyspalstan vastaus ja Tukesin julkaisu koskevat eri asioita. Kysymyspalstan vastaus koski kattoon asennettavia valaisimia. Kun valaisin on asennettu kattoon ja se on vähintään 2 m etäisyydellä suojamaadoituskoskettimella varustetuista pistorasioista ja muista maahan johtavista osista, kattovalaisimen ja maahan johtavassa yhteydessä olevan laitteen samanaikainen koskettaminen on hyvin epätodennäköistä. Kun lisäkis edellytetään, että lattia on eristävä, sähköiskun mahdollisuus esim. lamppua vaihdettaessa on pieni. Vastaus perustuu sähköasennuksia koskevaan standardisarjaan SFS 6000. Sähköturvallisuuslain mukaan lain vaatimukset täyttyvät, kun noudatetaan standardeja eli tässä tapauksessa standardisarjaa SFS 6000 Pienjännitesähköasennukset.

Tukesin oppaan ohjeistus on yleinen, eikä siinä ole otettu huomioon edellä mainittua kattovalaisimia koskevaa poikkeusta. Perussääntö, jonka mukaan luokan 0 laitetta ei saa käyttää tiloissa, joissa on maadoituskokettimilla varustetut pistorasiat, koskee edelleen muita laitteita kuin kattovalaisimia. Normaalilla pistotulpalla liitettyä valaisinta voidaan siirtää eri paikkoihin, ja esim. lapset voivat koskettaa valaisinta ja maahan johtavassa yhteydessä olevaa rakennetta samaan aikaan. Jos valaisimen eritys on pettänyt, syntyy hengenvaarallinen tilanne.

Jos vanhaa luokan 0 valaisinta halutaan edeleen käyttää, on valaisin muutettava suojamaadoituksi luokan I tai suojaeristetyksi luokan II rakenteeksi. Pelkkä pistotulpan vaihtaminen ei missään tapauksessa riitä. Valaisimen rakenteen muuttaminen vaatii mm. kosketeltavian metalliosien suojamaadoittamisen tai komponenttien vaihdon luokan II komponenteiksi. Helpoin ja usein halvin ratkaisu on liittää valaisin suojaerotusmuuntajan kautta. Suojaerotusmuuntaja erottaa laitteen syötön luokan II rakennetta vastaavasti. Suojaerotusmuuntajia saa sähkötarvikkeita myyvistä liikkeistä tai verkkokaupoista.