Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetSuojamaadoitettujen jatkojohtojen käyttö suojamaadoittamattomassa asunnossa
Alex kysyi 3 vuotta sitten
Hei,
sain voimakkaan sähköiskun ilmeisen asianmukaisesti valmistetusta jatkojohdosta, jossa on suojamaadoitukselle oma kolmas johtimensa, mutta jatkojohtoa käytetään pistorasiassa jossa vastaavaa maadoitusta ei ole (vanha rakennus). Sain iskun seisomalla paljain jaloin betonilattialla ja koskemalla kahvinkeittimen metalliosaan. Yleisin turvallisuutta koskeva huomio asetelmassa lienee, että johtoon kytketty viallinen laite voi aiheuttaa huomattavan vaaran, jos yhdenkään jatkojohtoon kytketyn laitteen lähettyvillä on varsinaisesti maadoitettuja kohteita kuten LVI-rakenteet, joihin käyttäjä saattaa koskea samanaikaisesti kuin laitteeseen. Tapauksessani kuitenkaan yksikään laite ei ole viallinen, vaan tyhjänkin jatkojohdon maadoitusjohtimeen kertyy 40-170VAC jännite vaikka sitä ei olisi kytketty mihinkään. Käsittääkseni ilmiöön viitataan termillä hajajännite. Varaus ei ole kovin suuri (mahdollisuus kuollettavan virran syntymiseen on kyseenalainen), sillä jännite tyypillisestä kaapelikokoonpanosta laskee nopeasti aiheuttamatta merkittävää sähköiskua, kun maadoitus oikosuljetaan esimerkiksi sormen lävitse maahan, mutta purkautuva energia riittää tuottamaan kipinöintiä maadoitusten kontaktipinnoilla ja äkillinen lyhyt kontakti jossa virta johtuu kehon läpi on kivulias. Lisäksi vaikuttaa siltä, että lisättäessä asianmukaisesti valmistettuja laitteita jatkojohtoihin, varauksen määrä lisääntyy kivusta ja jännitteestä päätellen – ehkä lisääntynyt maadoitettujen elementtien määrä lisää maadoitusväylän kapasitanssia tai laitteiden tuottama rasitus voimistaa johdoissa tapahtuvaa induktiota.
Missä vaiheessa käyttäjän tulisi pelätä turvallisuutensa puolesta tämän ilmiön johdosta, ja mitä ongelmalle on tehtävissä? Olen sydänpotilas, mutta en vielä käytä tahdistinta, joten suurin uhka osaltani vältettiin, mutta näen tilanteessa äärimmäisen riskin.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten

Tällainen sähköiskun saaminen on mahdollista, mutta se on aiheutunut hyvin pienestä varauksesta ja virta on ollut vaaraton. Tässä tapauksessa sähköisku on johtunut siitä, että ilman maadoituskosketinta olevasta pistorasiasta on tuotu sähköä tilaan, jossa on maahan johtavassa yhteydessä oleva lattia. Vanhoissa asennuksissa, joissa on käytetty ilman suojamaadoituskosketinta olevia pistorasioita, niitä on saanut käyttää vain ns. vaarattomissa käyttöolosuhteissa eli tilassa, jossa on eristävä lattia eikä ole maahan johtavia putkistoja tai vastaavia. Uusissa asennuksissa on jo noin 20 vuoden ajan käytetty suojamaadoituskoskettimilla varustettuja pistorasioita, jolloin tällainen tilanne ei ole mahdollinen.